Višnjik se dezinficira, u samoizolaciji 50 osoba, Medić: “Moramo biti spremni na povratak COVID-a, turistička smo zemlja”

Nakon dugo vremena u Zadru je ponovno sazvana konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije nakon što je utvrđeno da su tenisači Adria Toura pozitivni na koronavirus.

Uz Bornu Ćorića pozitivan je Marko Paniki, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova. Kako smo ranije izvijestili, u samoizolaciji su zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin, a u samoizolaciju je do sada poslano nešto manje od 50 osoba. Dosad su testirane 22 osobe, a do kraja dana testirat će ih se još desetak.

Kako je rekao dr. Alan Medić, mjera samoizolacije važnija je od samog testiranja. Zabranjene su posjete u bolnici i domovima za starije, budući da su nam to, kako je rekao Medić, strateške točke širenja COVID-a.

Puno djece je boravilo na teniskim terenima, a ako nisu bila u izravnom kontaktu s tenisačima, mogu ići u školu. Naravno, pozivamo roditelje da budu oprezni i ako primijete simptome, da se jave epidemiološkoj službi, rekao je Medić.

Turistička smo zemlja i moramo biti spremni na povremene infekcije i povratak COVID-a, kao i neke druge županije. Što prije treba uloviti izvore zaraze i kontakte, moramo se naučiti živjeti s tim. Najvažnija je stvar socijalna distanca od 1,5 metra bez rukovanja moram paziti jedni na druge kao što smo to radili u prvoj fazi epidemije, rekao je Medić koji nije želio komentirati je li u organizaciji turnira došlo do propusta.

Ako imate veliki broj ljudi na jednom mjestu uz sve mjere opreza teško je to kontrolirati.

Što se tiče ŠC Višnjik, prostori poput sportskih terena, kafića, restorana i hotela u kojima su boravili tenisači, su pod protuepidemijskom dezinfekcijom.

Kako je rečeno na konferenciji, zadarske turističke ambulante, njih devet, biti će spremne za potencijalne pacijente, uzimat će briseve i slati ih na analizu u Zagreb.

U 13,30 sati danas u zadarsku bolnicu stiže ministar zdravstva Vili Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...