Znate li što danas obilježavamo? Prvi put nakon 19 godina ovaj datum više nije državni blagdan

Danas slavimo Dan neovisnosti kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25. lipnja 1991.

Na taj datum, prije 29 godina, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donesena je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čemu je prethodio neuspjeh pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize.

Time je utvrđeno da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim niti jedno tijelo bivše države te niti jedan akt federacije koja više ne postoji. Sabor je tu odluku donio na temelju volje hrvatskih građana iskazane na referendumu mjesec dana ranije. Na lipanjsku odluku Sabor je stavio tromjesečni moratorij, a poslije njegova isteka na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio je punu neovisnost Republike Hrvatske.

Nakon devetnaest godina u kojima se Dan neovisnosti obilježavao kao Dan državnosti i bio neradni državni blagdan, ove će godine po prvi puta biti radni spomendan.

Vladajuća koalicija na čelu sa SDP-om je 2001. godine odlučila da se kao državni blagdani i neradni dani slave Dan državnosti 25. lipnja i Dan neovisnosti 8. listopada, dok je 30. svibnja, dotadašnji Dan državnosti, postao Dan Hrvatskog sabora, radni dan i spomendan.

No to je od ove godine promijenjeno. Hrvatski sabor je u studenom prošle godine utvrdio novi kalendar blagdana što je nakon devetnaest godina dovelo do novog preslagivanja neradnih dana.

U novom kalendaru Dan državnosti, koji će biti državni blagdan i neradni dan, vraćen je na 30. svibnja, dok je 25. lipnja postao Dan neovisnosti, a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora, koja se oba obilježavaju kao spomendan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...