Zrće zjapi prazno, ekonomska šteta u Novalji brojit će se u milijunima eura

U milijunima eura brojit će se ekonomska šteta u Novalji – perjanici zabavnog turizma u Hrvatskoj. U ovom razdoblju lani s prvim festivalom ondje je bilo i osam tisuća gostiju. Ove godine sve je otkazano, klubovi su zatvoreni, a plaža prazna.

Mnogi će reći da je ovako pusta uvala i plaža Zrće možda najljepša, no u ovo vrijeme lani, s prvim festivalom, ovdje je sve vrvjelo od mladih gostiju iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Belgije.

– Više od 100 eura dnevno trošilo se po osobi tako da ako uzmemo tih 900.000 noćenja koje je ostvareno, možete zamisliti koji je to novac, kaže Marina Šćiran Rizner, direktorica Turističke zajednice Novalje za HRT.

A novac pokreće sve, pa su se s bujanjem festivalskih događaja razvijali i ostali različiti sadržaji usmjereni na mlade partijanere. Riječ je mahom o ugostiteljstvu, najmu soba, vila i drugih vrsta smještaja.

– Imam malu kuću na osami koja se također iznajmljuje, s njom nemam problema, a s kućom ovdje, koja se naslanja na novaljski turizam, s njom imam problema kao i svi drugi, govori iznajmljivač Vladimir Škunca.

Osim Zrća, novaljska riva kao i trgovi poprilično su prazni. Brojni su ugostiteljski objekti zatvoreni, no još ima nade.

Outdoor turizam koji Novalja razvija usporedno sa zabavom, sada se pokazao kao odličan put.

– Raznim akcijama privukli smo određen broj gostiju za samo otvaranje hotela što nam govori da se tržište pomalo budi i daje razloga za optimizam, kaže direktor hotela “Olea” Ivica Župan za HRT.

No klubovi i sadržaji na plaži Zrće postupno će se otvarati ovaj i početkom idućeg mjeseca. Zabave će biti, ali u malim i ograničenim količinama.

Zrće se uređuje i bit će spremno za sezonu, no milijunski manjak teško će se nadoknaditi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...