26. Zadarsko kazališno ljeto; Čekaju nas predstave “Šetači pasa” i “Važnije polovice”

Na 26. Zadarskom kazališnom ljetu u srijedu, 15. srpnja na pogledajte komediju, Šetači pasa nastalu u koprodukciji Umjetničke udruge Tragači i CeKaTe Teatra.

Autorica i redateljica predstave je Jelena Hadži-Manev.

Igraju: Petra Duganžić, Matko Knešaurek i Josipa Oršolić.  Početak predstave je u 21: 30 sati u lapidariju Narodnog muzeja.

Tragači su neovisna kazališna družina koja na scenu postavlja isključivo autorske projekte i suvremene tekstove hrvatskih autora. Održavaju i kazališne radionice za kandidate za prijemni ispit na studij glume te dramske pedagoge. Surađuju s brojnim samostalnim umjetnicima, a projekte realiziraju u partnerstvu s centrima za kulturu i javnim kazalištima.

Lana (Petra Dugandžić) je ekonomistica koja ima svoju malu tvrtku. Petar (Matko Knešaurek) je programer sa stabilnim poslom. Astrid (Josipa Oršolić) je tek diplomirana prevoditeljica.

Troje potpuno različitih ljudi povezuju jedna belgijska ovčarka i dva mješanca – njihovi psi koje izvode u šetnju. Kroz redovite susrete u istom parku, likovi pred publikom postepeno razotkrivaju svoje životne priče, te se putem rađaju simpatije i grade prijateljstva. Sve je, naravno, začinjeno dozom humora i veselja koje im donose njihovi najdraži četveronožni prijatelji.

U petak, 17. srpnja u lapidariju Narodnog muzeja s početkom u 21.30 sati slijedi predstava Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović, Važnije polovice u koprodukciji Teatra Mašina igre i &TD Teatra i u režiji Paole Slavice.

U predstavi igraju Paula Slavica i Judita Franković Brdar.

Važnije polovice su rezultat isprekidano-kontinuiranog rada u kojem su se Beatrica i Mirna nalazile srijedom, spajajući ugodno s korisnim – uz druženje, bilježeći crtice iz svojih života kroz prozne fragmente i osobnu prepisku u inboxu. Dodajući fikciji navedene dokumentarističke elemente, izgradili su dva ženska lika – dvije pripadnice ove širokoobuhvatne generacije koju tumače višestruko nagrađivana hrvatska glumica Judita Franković Brdar uz mladu i talentiranu zadarska glumicu Paolu Slavicu ( zadarskoj publici poznata po ulozi Pavice u jednoj od najizvođenijih predstava HNK Zadar – Vlaho Stulli, Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica u režiji Dražena Ferenčine, 2010. ) kojoj je ovo ujedno i prva režija kazališne predstave. Mjesto radnje su naravno prirodna staništa svih nas – kafići, i to srijedama, na polovici tjedna.

Što danas znači ona poznata fraza naših roditelja “kada smo mi imali trideset, u naše vrijeme mi smo…”? Gdje se skriva recept za sigurnu egzistenciju u moru honorarnih i poslova na određeno? Kako sretno ili barem bezbolnije živjeti čak dvije stvarnosti: fizičku i virtualnu? Što je uspjeh, a što preživljavanje? Koje ljubavne veze imaju potencijal za nešto ozbiljnije od par mjeseci ili godina ležernog nalaženja? Kada i da li uopće imati djecu, obitelj i išta stalnije u toj cijeloj đungli (ne)mogućnosti?

Jesmo li hrabriji i uporniji od nekih prijašnjih generacija ili smo samo razmaženi i izgubljeni?

Odgovore na pitanja potražite u ovoj zanimljivoj predstavi!

Ulaznice za predstave iznose 60,00 kuna, a u prodaji su na sustavu Croatia Tickets i na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati te sat vremena prije početka predstave u lapidariju Narodnog muzeja.

Kupnjom ulaznice za programe 26. Zadarskog kazališnog ljeta ostvarujete pravo na 50 posto popusta na ulaznicu u Muzeju antičkog stakla i 20 posto popusta na suvenire iz ponude muzeja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...