Bernardić više nije šef SDP-a; Ostavku će podnijeti i cijelo Predsjedništvo stranke?

Davor Bernardić odlazi s mjesta predsjednika SDP-a nakon potopa na izborima! Vršitelj dužnosti je Zlatko Komadina, objavio je Bernardić u ponedjeljak, nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak ujutro Davor Bernardić podnio je ostavku na mjesto predsjednika. Izbori za novo vodstvo bit će raspisani u najskorije vrijeme, rekao je. On se na njima neće kandidirati, a vršiteljem dužnosti imenovan je Zlatko Komadina.

Predsjednik je uvijek najodgovorniji, na čelu kolone apsolutno, rekao je Bernardić odgovarajući na pitanje tko je kriv za izborni debakl.

Najlakše je reći kriva je izlaznost, krivo je ovo, krivo je ono. Ja preuzimam odgovornost. SDP ide dalje, računajte na nas, poručio je. “Kao što sam rekao, nikoga ne krivim, građani Hrvatske su izabrali, hvala svima koji su izašli na izbore, napravili su dobro, odlučivali su o budućnosti naše zemlje”, rekao je Bernardić. Doći će na konstituiranje Sabora sasvim sigurno, ali nije mogao reći hoće li biti zastupnik u Saboru.

Novinari su ga pitali hoće li se povući iz politike. “Život je ponekad čudesno nepredvidljiv, nebo strpljive voli”, rekao je Bernardić, poručivši da nitko ne zna što nosi sutra, ali da on više neće biti šef SDP-a.

Stranka je velika, stranka će naći put, socijaldemokracija je potrebna Hrvatskoj, to će se vrlo brzo pokazati, rekao je na kraju, donosi N1.

Odlazak najavio već sinoć

Podsjetimo, Bernardić je svoj odlazak najavio već sinoć, nakon objave rezultata izbora. “Ovaj rezultat je loš za SDP i ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići. O tome ćemo razgovarati na predsjedništvu sutra, ali SDP ide dalje”, rekao je Bernardić.

Mediji nagađaju da će uz Bernardića ostavku podnijeti i cijelo Predsjedništvo stranke.

“Imali smo mi i lošijih rezultata, ali moramo radikalno promijeniti neke stvari u stranci”, rekao je Arsen Bauk uoči sjednice Predsjedništva.

“Nakon prošlih izgubljenih izbora Milanović je u ponedjeljak popodne rekao da se povlači. Hajdemo ostaviti predsjedniku da sam odluči i da kaže. Ovo nije najgora situacija u kojoj smo bili. Bilo je i gorih, ali sigurno je jedna od težih”, rekao je jutros Arsen Bauk dolazeći u središnjicu SDP-a.

“Građani su svojim glasovima za pojedince jasno dali do znanja koga favoriziraju, možemo napraviti redoslijed naših ljudi po preferencijalnim glasovima. Iz tih krugova, mislim, jasno je tko bi mogao biti kandidat ili kandidatkinja za vodstvo stranke”, dodao je Bauk.

SDP će se iz ovoga izvući.

Ja sam sinoć rekla da trenutku kad su rezultati daleko lošiji od očekivanih, ja bih ponudila ostavku, rekla je Biljana Borzan na ulasku u SDP-ovu središnjicu.

Upitana bi li Bernardić ostavku trebao dati danas ili čekati unutarstranačke izbore za šest mjeseci, Borzan je rekla da je teško prognozirati što će netko drugi učiniti. “Ja znam što bih ja”, rekla je.

Nije željela odgovoriti na špekulacije da bi ona mogla biti nova šefica SDP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...