Beroš: “Ne bojim se tužbi. Radili smo po Ustavu i sačuvali zdravlje ljudi”

Zoran Milanović upozorio je da će biti predsjednik s karakterom, ali taj je karakter, čini se, zasjenio instituciju. Ponovno je na pik uzeo Nacionalni stožer civilne zaštite i zaoštrio retoriku kada su njihove ovlasti u pitanju.

Što o tome misli jedan od članova Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar zdravstva prof.dr.sc. Vili Beroš, kazao je u Dnevniku Nove TV.

Beroš navodi da se ne osjeća kao paratijelo. “Mogu reći da me iznenađuje, ili me i ne iznenađuje što su se usuglasili oko toga. Nije mi jasno utemeljenje njihova promišljanja da je riječ o paraustavnom tijelu”, kazao je Beroš komentiravši što se predsjedniku Milanoviću u kritikama pridružio i Domovinski pokret.

“Sjetimo se prvih dana ove ugroze, reakcije Stožera i naših rezultata. Nadaje, i Ustav u čl. 16 definira sva ona stanja koja mogu obuhvatiti ograničenje prava i sloboda građana, a to je među ostalih i zbog očuvanja zdravlja ljudi”, objasnio je Beroš.

Ističe da se u čl. 17 na koji se poziva Predsjednik govori o neposrednoj ratnoj opasnosti po suverenitet RH.

“O tome se ne radi u ovoj priči. Ovo je zdravstvena ugroza, postoji i Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji definira epidemije kao problem. Taj Zakon je dao ovlasti Stožeru civilne zaštite ovlasti da pod nadzorom Vlade donosi racionalne mjere”, objasnio je Beroš.

Više od 20 tužbi Ustavnom sudu

Na više od 20 tužbi Ustavnom sudu kaže kako se ne boji ishoda tog postupka. “Ja vjerujem da smo radili po Ustavu i zakonu i da smo sačuvali zdravlje i život ljudi”, rekao je Beroš.

“Epidemiolozi su ti koji će na osnovnu svojih kriterija i parametara odrediti kada je kraj ove epidemije. Slično će napraviti i Svjetska zdravstvena organizacija za cijelu zemlju. To ne može biti neko tijelo koje nije u struci”, objasnio je Beroš.

Smatra da bi se u Saboru trebalo raspravljati o svemu, ali na adekvatan i stručan način. “Upravo zato je formiran stručni savjet koji procjenjuje situaciju iz dana u dan, iz sata u sat. Tu nema mjesta politici”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...