Beroš otkrio da je Hrvatska rezervirala milijun i pol doza novog cjepiva protiv korone

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u HRT-ovoj Temi dana gdje je komentirao novu aplikaciju za koronu “Stop COVID 19”, a otkrio je i da je Hrvatska već potpisala predugovor za distribuciju cjepiva.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, rekao je.

Dodao je da postoji još jedna globalna inicijativa za koju još nismo sigurni trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije. “Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, rekao je Beroš. Govorio je o tome koliko je vremena potrebno da bi se dobilo učinkovito i neškodljivo cjepivo, rekao je kako bi volio biti optimist, ali nije siguran koliko brzo će cjepivo doći, ali prepoznali smo važnost ovakvih inicijativa i priključili smo im se.

APLIKACIJA SKINUTA 15.000 PUTA

Beroš je rekao da je nova aplikacija dosad skinuta više od 15.000 puta. “Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu – njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom”, rekao je.

Što se tiče insinuacija da ju neki političari na istaknutim pozicijama ne žele skinuti kako im se ne bi pratio mobitel ili lokacija, Beroš kaže da aplikacija u sebi ne sadrži mogućnost geolociranja, nije moguće niti na koji način doći do osobnih podataka korisnika.

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije bude obavezno, ministar je rekao kako ne inzistiraju na određenim rješenjima, već apeliraju i educiraju građane. Očekuje da ljudi prepoznaju važnost aplikacije i ne vjeruje da će postati obavezna, iako je jučer rekao kako to nije isključeno, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...