Beroš: “Svima koji se sami žele testirati omogućit ćemo to po smanjenim cijenama”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite da se maske trebaju mijenjati svaka tri sata, ali i ranije, a platnene bi isto trebalo imati dvije-tri dnevno.

”Ne može se nositi cijeli dan jedna maska”, rekla je.

Capak je rekao su u uputama o nošenju maski izuzeća – djeca do dvije godine ne trebaju nositi masku, teški invalidi koji si ju ne mogu sami namjestiti, kao i oni koji imaju teških respiratornih problema pa ne bi s maskom mogli disati.

Hoće li biti promjena vezano za protokole u testiranju? Markotić je rekla da je uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome koji se mogu povezati s bolesti COVID-19 ili onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Objašnjava da nasumično testiranje ne daje rezultate.

”Najesen će biti više testiranja jer će biti više infekcija dišnog sustava, pa se neće znati je li korona, gripa ili prehlada”, istaknula je.

Beroš se osvrnuo i na moguće smanjenje cijene testa. Kaže da ozbiljni testovi poput PCR-a imaju visoku cijenu, ali tehnologija napreduje, pa se razvijaju i drugi testovi.

”Svi koji imaju indikacije imaju besplatno testiranje. Oni koji se sami žele testirati, omogućit ćemo im to po bitno smanjenim cijenama”, najavio je.

Markotić je rekla da zdravstveni sustav treba procijeniti tko se treba testirati.

Božinović je rekao da se zasad ne razmišlja o promjeni režima na granicama. ”Nitko nije rekao da Hrvat ne može unijeti virus, ali to je standard svuda u svijetu, a odluka vrijedi za građane EU-a”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...