Božidar Kalmeta: “HDZ se mora trajno očistiti od korupcije”

Božidar Kalmeta, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, dao je veliki intervju za tjednik Nacional. Bivši zadarski gradonačelnik na nedavnim je parlamentarnim izborima trijumfirao, ušavši u Sabor s posljednjeg mjesta na stranačkoj listi za devetu izbornu jedinicu zahvaljujući velikom broju preferencijalnih glasova. Taj uspjeh Kalmeti je donio priliku da čitateljima Nacionala predstavi svoju viziju HDZ-a u sljedećem mandatu vlade.

Nakon što je kroz intervju propisno nahvalio Andreja Plenkovića, Kalmeta je dobio pitanje o optužbama za korupciju s kojima se često susreću članovi HDZ-a. Ključan dio pitanja glasi ovako: „Radi li Plenkovićev HDZ dovoljan odmak od klijentelističkog ponašanja, naročito u svjetlu učestalih, sa sumnjama na korupciju impregniranih afera, koje su pratile prvi Plenkovićev mandat na vlasti?“.

Bivši ministar u vladi Ive Sanadera na to je pitanje odgovorio odlučno: „HDZ se mora trajno očistiti od klijentelizma i korupcije“, kazao je Kalmeta. Potom je još jednom iskoristio priliku da pohvali šefa. Plenkovića, ne Sanadera. „Plenković je dosad već pokazao da dobro vodi stranku u tom pravcu, a mislim da će ubuduće biti i još puno rigorozniji. Samo tako HDZ može nastaviti dobivati povjerenje birača“, istaknuo je Kalmeta, da bi potom objasnio zašto je tome tako.

„Ali to nije cilj sam za sebe. Glavni cilj je politika lišena klijentelizma i loših rabota. Plenković će na tome inzistirati već kod odabira ministara, a potom i u radu vlade“, rekao je Kalmeta, da bi na kraju pojasnio i kako će premijer to postići: „Tu će biti nemilosrdan“, zaprijetio je u Plenkovićevo ime.

Telegram podsjeća da je Kalmeta mjesto zadarskog gradonačelnika nakon izbora 2001. godine obranio zahvaljujući tome što je na nepoznat način pridobio vijećnicu s liste čovjeka koji ga je na tim izborima pobijedio. Uskoro je postao ministra mora, turizma, prometa i razvitka u vladi Ive Sanadera, a nova afera pukla je kada je njegov vozač i prijatelj Danijel Miočić optužen, a kasnije i osuđen, zbog iznude. Nekoliko godina nakon toga Kalmeta je oslobođen optužbi zbog malverzacija prilikom gradnje ceste Gaženica – Zadar 2, za što su nepravomoćno osuđeni njegovi suradnici.

U vrijeme kada je kao resorni ministar bio predsjednik Skupštine HAC-a, na Kalmetin su račun stizale optužbe da pogoduje tvrtkama koje su obavljale radove na autocestama. Uz to, mediji su u HAC-u otkrili protuzakonito zapošljavanje, te zaposlenike koji primaju plaće a ne rade. Kalmeta je tvrdio da o svemu tome ništa ne zna, a srušila ga nije ni afera koja je nastala kada se doznalo da je HAC s tvrtkom Skladgradnja sklopio ugovor s nevjerojatnim cijenama za bojanje tunela Mala Kapela i Sveti Rok.

Za vrijeme Kalmetina mandata na čelu Skupštine Hrvatskih željeznica izbilo je desetak afera teških oko 300 milijuna kuna, koje ga također nisu srušile, kao ni dvije teške željezničke nesreće. Kalmeta je preživio i optužbe da je do grla upetljan u aferu Fimi medija, kao i one za sudjelovanje u sumnjivoj privatizaciji Nogometnog kluba Zadar. Na kraju je prošle godine oslobođen optužbe za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna iz HAC-a preko cestarskih radova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...