Božinovićev pomoćnik: “Okupljanja će nadzirati inspektori civilne zaštite i policajci”

Kako će se provoditi i nadzirati nove mjere, što s onima koji ih krše, u Studiju 4 HRT-a govorio je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu.

Trut smatra da nismo zakasnili s mjerama jer, tvrdi, redovito prate sve što se događa na terenu i na temelju toga se donose određene mjere.

“Mjere su temeljne i one bi trebale ući u normalno ponašanje i aktivnost svakog od nas, to je ono što stalno propagiramo, to je higijena, pranje ruku, dezinfekcija i razmak. Ako se toga držimo, onda će sigurno epidemija biti manjeg karaktera i imati manje posljedice”, rekao je.

Komentirao je i nadziranje okupljanja: “Što se tiče okupljanja većih od 100 ljudi, nadzirat će ih timovi inspektora civilne zaštite i policajaca. Isto tako nadzirat će i Državni inspektorat. Ima dovoljno ljudi koji mogu ukazivati na određene greške i vidjeti provodi li se sve kako je propisano. Mi nemamo u cilju provoditi represiju i kažnjavati, nego educirati i prilagoditi svih nas na nove načine ponašanja.”

O maskama

“Treba vidjeti što je najjeftinije. Mislim da je za ovo što nama treba, za svakodnevno funkcioniranje, da je maska sasvim dovoljna da nas zaštiti od udisaja onoga što je netko drugi izdahnuo. To je mjera koja će nam pomoći i ono što je bitno je da se naviknemo na nošenje maske i da nam to ne stvara nikakav problem, da smanjimo broj građana koji se odupiru takvim potrebama. Da se pripremimo za jednu zahtjevniju jesen, kada će biti i gripa”, rekao je Trut.

Što se tiče građana koji ulaze iz trećih zemalja, na pitanje da je dug popis onih na koje se ne odnosi samoizolacija, odgovara da smo morali dopustiti gospodarstvu da funkcionira. Kakve su kazne za prekršitelje za granične protokole, Trut je rekao da onaj tko nema uvjete neće je ni prijeći.

Što se tiče velikog rasta oboljelih, u posljednjih nekoliko dana, kada je u jednom broj bio i 140 zaraženih, a 40 ih je bilo iz jedne male, zatvorene sredine, navodi: “Kada su epidemiolozi pohvatali kontakte, nisu prenosili dalje.”

“Mi ne možemo sami, moramo svi zajedno se ponašati kako se preporučuje i onda će biti rezultata”, zaključuje Trut.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...