Capak: “Karantene neće biti, ali razmatra se zatvaranje klubova i nošenje maski u nekim objektima”

Krunoslav Capak bio je gost u Temi dana na HRT-u. Priznaje da ih je porast broja zaraženih u Hrvatskoj iznenadio.

“Ja ne bih rekao jaku riječ zabrinjava, ali nas tjera na oprez. Mi smo očekivali da će nakon otvaranja broj porasti. Mi smo dugo imali nula ili jedan slučaj. U međuvremenu smo otvorili gospodarstvo, otvorili škole i fakultete. Očekivali smo da će rasti, ali ne da će rasti ovom žestinom. Imali smo nesreću da smo imali ova tri žarišta. Ovo u Đakovu, časne su bile na Kosovu, to je jedan sustav gdje je puno ljudi u zatvorenom prostoru”, kaže Capak.

Kaže da se virus ne širi nekontrolirano.

“Ne bih rekao da se širi bez kontrole. Mi u prvom trenutku ne znamo kako se netko zarazio. Kasnije se oni sjete nekog detalja, gdje su se mogli zaraziti. Onda se mreža zatvori, mi saznamo. Rekao bih da je u nas niski broj osoba za koje ne znamo kako su se zarazili”, rekao je.

Osvrnuo se na testiranje, odnosno broj testiranja.

“Mi smatramo da smo ciljeve testiranja postavili dobro. Mi smo u prvom dijelu epidemije imali deset posto pozitivnih. Mi imamo veće kapacitete, možemo više testirati, ali nemamo indikacije za to. Mi kad mislimo da ima smisla testirati, onda se testira”, rekao je.

Kaže da se razmatra zatvaranje noćnih klubova

Komentirao je i činjenicu da smo posljednji put kad je broj novozaraženih bio ovako visok bili u karanteni.

“Karantena je jako dobra za sprečavanje širenja, ali je neizdrživa. Mi tako ne možemo dugo, karantena je za sprečavanje infekcije odlična, ali nam stvara velike probleme u funkcioniranju društva i države. Zato se mora ukinuti. Mi smo znali kad smo ukidali da će porasti broj. Malo nas je iznenadila ta žestina. Ali smatramo da držimo stvari pod kontrolom”, rekao je.

“Sad smo uveli maske u javni prijevoz. Razmatra se mogućnost da se uvedu u još neke objekte. Razmatra se mogućnost zatvaranja klubova u zatvorenom. Zasad se kontrolira njihov rad. Povjerenstva koja obilaze klubove kažu da nema više kršenja mjera. Ali na stolu je mogućnost i da se klubovi zatvore”, rekao je.

“Mi moramo odlučiti gdje nam je dominantan izvor zaraze. Mi smo zatvorili granice jer smo željeli dati malo veće upozorenje građanima koji prelaze granicu. Mi smo time dali jedno izravno upozorenje, taj se broj smanjio. Sad su otvorene granice, ali odbijaju se osobe koji nemaju jak razlog za ulazak u Hrvatsku”, rekao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...