Direktor HTZ-a: “Turizam je na razini 44 posto lanjskoga, to je iznad očekivanja”

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izjavio je da je Hrvatska dosad postigla 44 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, što je iznad procjena HTZ-a, a samo na razini mjeseca srpnja ostvareno je 60 posto lanjskog rezultata.

Staničić je u Dubrovniku sudjelovao na koordinacijskom sastanku s predstavnicima lokalnih turističkih zajednica s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

“Učinit ćemo sve da južne destinacije dođu na trenutni nacionalni prosjek, ali sve ovisi i o zračnom prijevozu. Imamo preko 80 zračnih linija prema Dubrovniku i Splitu. U subotu je britanska vlada uvela obvezu samoizolacije za svoje državljane na odmoru u Španjolskoj, nakon čega smo pojačali promotivnu aktivnost. Razgovarao sam s čelnim ljudima britanskog TUI-a i Jet2.coma, kako bi Britance potakli da posjete Hrvatsku i Dubrovnik”, rekao je Staničić, koji očekuje kako će turistički promet u kolovozu dodatno porasti, sukladno rastu zračnog prijevoza.

Dodao je kako sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u emitivnim zemljama i Hrvatskoj. “Prisiljeni smo pratiti uvjete putovanja i restrikcije. U stalnom smo kontaktu s agencijama i najvećim turoperatorima”, rekao je Staničić i najavio nastavak promotivnih aktivnosti sve do kraja listopada.

“Razgovarat ćemo i s Croatia Airlinesom kako bi zadržali zimsku liniju za Frankfurt, ali i dobili dodatne linije koje će povezati Dubrovnik s Münchenom ili Amsterdamom. Tako bi Dubrovnik imao cjelogodišnju povezanost”, izjavio je Staničić.

“Pogođeni smo, ali ćemo pokušati izdržati do kraja godine”

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić podsjetio je kako je jug Hrvatske bilježio dva milijuna posjeta gostiju izvan Hrvatske, od čega pola milijuna s drugih kontinenata.

“Teško da će se do kraja godine ostvariti promet s tih tržišta. Naše najveće tržište Velika Britanija tek je pred desetak dana otvorila granice. Ograničeni smo u tržišnim aktivnostima te smo ih usmjerili skromnije i prema tržištima koja inače nisu bila dominantna. Pogođeni smo, ali ćemo pokušati izdržati do kraja godine pa se okrenuti 2021. godini”, rekao je Bakić.

U odnosu na prošlu godinu, najbolje rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilježe Korčula, Mljet, Pelješac i priobalje Neretve, sa 60 do 65 posto ostvarenja, ponajviše s gostima iz Slovenije i Poljske, dok su Dubrovnik, Župa dubrovačka i Konavle na 30 posto.

Od sto registriranih hotela u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvoreno je njih šezdesetak, uz popunjenost od 33 posto. Privatni smještaj s prijavljenih 20 tisuća turista, pak, bilježi 50 posto turističkog prometa ostvarenog na isti dan prošle godine.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije u prvoj polovini godine je temeljem uplata turističke pristojbe uprihodila tek 290 tisuća kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...