DORH istražuje Irenu Ćosić, bivšu direktoricu Zračne luke Zadar, zbog pronevjere 75 tisuća kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je 14. srpnja 2020. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Irene Ćosić, bivše direktorice zadarske Zračne luke, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te protiv 74-godišnje Jasne Vukas kao odgovorne osobe udruge “Novi put svile”, također zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljena 55-godišnjakinja kao odgovorna osoba trgovačkog društva, od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. na području Zadarske županije, u međusobnom dogovoru sa drugookrivljenom 74-godišnjakinjom kao odgovornom osobom udruge sa sjedištem u Zagrebu; u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi toj udruzi, a na štetu svog trgovačkog društva; naložila računovodstvu svog društva da u tri navrata bez ikakve valjane pravne osnove na žiro račun udruge isplati novčana sredstva u ukupnom iznosu od 75.000,00 kuna pravdajući to u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima iako od udruge nije tražila nikakva sredstva osiguranja plaćanja niti je s tom udrugom sastavila ugovore o zajmu.

Osnovano se sumnja da je u cilju prikrivanja svoje namjere pribavljanja protupravne imovinske koristi navedenoj udruzi, a sve u dogovoru sa drugookrivljenicom, naložila pravnoj službi da se nakon isplaćenih sredstava retroaktivno sastavi ugovor o zajmu i aneks ugovora s udrugom koja je prestala postojati odnosno koja je brisana iz registra udruga još 14. travnja 2016. Prvookrivljenica je svojim potpisom i pečatom društva ovjerila takav ugovor i aneks, tako da je drugookrivljenica odmah, po uplati novčanih sredstava društva na račun udruge, podizala ih te koristila za privatne potrebe što nije u vezi s obavljanjem djelatnosti udruge, a ta sredstva do današnjeg dana udruga nije vratila društvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...