Epidemiolog Kaić: “Jedini način za zaustavljanje zaraze je totalni ‘lockdown'”

Na izborni dan objavljeno je da je novozaraženih u Hrvatskoj je 57. Trenutačni broj aktivno oboljelih u našoj zemlji je 842, a brojimo i dalje 113 smrti.

Broj zaraženih sa svadbe u okolici Zagreba bit će i veći, jer virus se iz tog žarišta probio u čak 4 županije. A da su Hrvatskoj potrebne strože mjere, pa i karantene jasno za RTL govori jedan od vodećih hrvatskih epidemiologa.

Zbog svadbe i zabave stotinjak uzvanika u okolici Zagreba, danas se u Primorsko-goranskoj županiji broje četiri novozaražene osobe. Među njima je i obitelj jednog od uzvanika. Svi su u samoizolaciji.

“To se može dogoditi sa svakom svadbom. Činjenica je da je nemoguće na svadbi održavati one distance fizičke od metar i pol, ne dovodit se u bliski kontakt s ljudima”, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

Prema posljednjim informacijama, zaraženo je najmanje 30 uzvanika, a oko 300 kontakata još se analizira.

Za sada je poznato kako je 8 zaraženih iz Slavonskog Broda, 4 osobe su iz Primorsko-goranske županije, a 8 zaraženih je iz Dubrovnika čiji su uzorci poslani u Zagreb jer se uređaj za analizu pokvario.

“Epidemiolozi su obradili kontakte vezane za svadbu u Zagrebu. Iz te grupe pacijenata 8 je pozitivnih i to su 3 djevojke i 5 muškaraca. Oni su rođenjem između 1986. i 2000. godište i to su sve mlađe osobe”, rekao je Kaić.

“Noćne klubove bih zatvorio”

Prema epidemiolozima, vrijeme je za nove mjere.

“Ja bih preporučio da sve ono što nije nužno za funkcioniranje gospodarstva ograničimo. Noćne klubove evo, recimo, ja bih zatvorio. Jedini način za zaustaviti to ponovno bi bilo ponovno onaj totalni ono što se zove lockdown”, rekao je Kaić za RTL.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...