Epidemiologinja pojasnila prenosi li se korona u moru i je li sigurno kupati se

S ljetom i toplim vremenom koronavirus u nije nestao kako su se mnogi nadali. Kako je počela sezona upanja prije koji mjesec, mnogi su se zapitali je li to sigurno i možemo li se zaraziti i kupajući se u moru? U svijetu su već provedena razna istraživanja u vezi s tim, a odgovor nam je dala i splitska epidemiologinja dr. Diana Nonković.

“Epidemiolozi ne misle da je to posebna opasnost, ukoliko se pridržavamo osnovne mjere, a to je fizička distanca, da svatko ima svoj prostor. Naravno to ne važi za obitelji, oni su svaki dan ionako na okupu. Preporučen je odlazak na more, može biti i izvrsna fizikalna terapija”, kazala je za RTL.hr epidemiologinja Diana Nonković.

Ponovila je još jednom kako se virus prenosi kapljičnim putem te ako smo u zatvorenom sa zaraženom osobom i u bliskom kontaktu mala je šansa da se nećemo zaraziti. Kazala je i kako nema opasnosti od zaraze virusom u bazenu.

“Bazeni se tretiraju klorom, a covid-19 je osjetljiv na sve klorne preparate, tako da bazenska dezinficirana voda štiti od covida-19”, rekla je za RTL.

U moru je eventualno moguća zaraza od virusa i bakterija koji se prenose feko-oralnim putem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...