Gradonačelnik Benkovca u imovinsku karticu nije upisao auto, kredit od 900 tisuća kuna, dionice i njive

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić tri godine nije uspio pravilno ispuniti imovinsku karticu i unijeti podatke o svojoj ukupnoj imovini. Telegram je ustanovio da u njegovoj imovinskoj kartici nedostaju podaci o kreditu u iznosu od gotovo 900 tisuća kuna, nema detalja o udjelima u tvrtkama ni vrijednosti dionica koje posjeduje. Nije upisao ni automobil koji vozi njegova supruga, niti više od 20 hektara oranica od kojih je neke kupio još 2009., a neke ima u zakupu od 2011. godine, piše Telegram.

U službenom životopisu stoji da je Bulić, 51-godišnji umirovljeni zapovjednik počasne Predsjedničke garde, uspješni poljoprivrednik i predsjednik HDZ-a Benkovac. Kada smo ga pitali zašto sve te nekretnine, pokretnine i ogroman kredit nije prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, gospodin nam je zahvalio jer smo ga podsjetili da mora ažurirati imovinsku karticu. Zanimljivo je kako je u pitanju imovina koja je u njegovom vlasništvu od prije lipnja 2017. kada je došao na čelo grada Benkovca i posljednji puta ispunio imovinsku karticu.

POVJERENSTVO PROVJERAVA BULIĆEVU IMOVINU

Iz Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa za Telegram su potvrdili da su otvorili predmet o Bulićevom slučaju nakon što su zaprimili prijavu u kojoj se ukazuje na nesrazmjer njegove imovine. “Provjerit ćemo postoji li nesklad između podataka navedenih u imovinskim karticama i podataka prikupljenih od nadležnih tijela. Ako postoji, tražit ćemo od dužnosnika očitovanje te nakon toga eventualno pokrenuti postupak”, objašnjavaju iz Povjerenstva.

U prijavi upućenoj Povjerenstvu spominju se, dakle, Bulićeve neprijavljene oranice, zajam od 114 tisuća eura, fantomska nekretnina u Sesvetama, automobil, dionice… Pitali smo gradonačelnika Benkovca zašto ih nije prijavio.

KREDIT JE PODIGAO JOŠ 2008. GODINE?

Najprije nam je pokušao objasniti odakle mu kredit od 114 tisuća eura. Kaže da ga je podigao još 2008. s uobičajenom bankovnom kamatom i uz rok otplate od 29 godina jer je planirao proširiti svoj stambeni prostor.

O tome je, objašnjava dalje, sklopio posao s jednom tvrtkom, a kako je ta stvar propala upisao im se na nekretninu, onu u Sesvetama. U pitanju su kuća od 205 metara četvornih s dvorištem te 1112 kvadrata dvorišta.

“S vlasnicima te nekretnine imao sam sklopljen pravni posao. No, on, na žalost, nije realiziran onako kako sam očekivao. Kako bih namirio iznos koji sam već bio isplatio, tražio sam i dobio zabilježbu potraživanja na nekretnini dužnika”, objašnjava Bulić za Telegram.

TKO JE TO IZIGRAO TOMISLAVA BULIĆA?

Prema podacima iz Zemljišnih knjiga, nekretnina na koju se Bulić zabilježio u vlasništvu je Ivanke i Ante Periše, čelnih ljudi građevinske tvrtke Palisa građenje. Iz onoga što gradonačelnik tvrdi oni su mu zapravo ostali dužni. Nazvali smo nekoliko puta dostupne brojeve ove tvrtke koja je nedavno uspješno izašla iz stečajnog postupka, no nitko nije odgovarao.

Imovinsku je karticu, prema podacima dostupnima na službenoj stranici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, gospodin Bulić popunjavao još 30. lipnja 2017., dakle nešto manje od mjesec dana nakon lokalnih izbora. Na tim izborima, kao kandidat HDZ-a, postao je gradonačelnik Benkovca.

“Točno je da kredit nije evidentiran u imovinskoj kartici te će se naknadno ažurirati”, odgovorio nam je kratko Bulić bez ikakvih dodatnih pojašnjenja.

KOLIKO ZEMLJIŠTA IMA GRADONAČELNIK BENKOVCA?

Osim što je zaboravio kredit, Tomislav Bulić u imovinsku karticu nije upisao ni najmanje četiri parcele što ih ima u zakupu. U pitanju su zemljišta u benkovačkim općinama Korlat i Biljane Gornje. Prema podacima iz zemljišnih knjiga riječ je o oko 25 hektara za koje smo također pitali gradonačelnika.

On nam je, umjesto o zemljištu koje ima u zakupu, odgovorio kako u imovinsku karticu nije upisao ni 1,3 hektara zemljišta koje je kupio 2009. godine. “Upis prava vlasništva bio je dugotrajan zbog mnogobrojnih stvarnih i nestvarnih vlasnika upisanih na toj čestici. I s tim podatkom ažurirat ću imovinsku karticu”, naveo je Bulić u odgovoru za Telegram.

PRIZNAO JOŠ NEKE PROPUSTE U IMOVINSKOJ KARTICI

Priznao nam je da u imovinskoj kartici nije precizno prijavio ni udjele i dionice koje ima u vlasništvu. Naveo je samo da ih ima, no nije napisao o kojim i koliko vrijednim udjelima je riječ. Zato smo ga i o tome pitali.

“Raspolagao sam udjelima u tvrtki Turisthotel d.o.o. Zadar, koje sam prodao u više navrata kroz nekoliko godina. Udjele branitelja iz Domovinskog rata nisam prodao, pa ću i to ažurirati”, kratko nam je rekao Bulić. Međutim, izvjesno je da će prema Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa morati biti puno precizniji.

Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa traži da dužnosnik prijavi točan iznos udjela ili dionica koje ima, s obzirom na to da to može biti jedan od generatora sukoba interesa ako dužnosnik ima bilo kakav poslovni odnos s tvrtkom u kojoj ima i udjele. Zato će Bulić morati sada konačno napisati koliko su vrijedili njegovi udjeli u Turisthotelu i kada ih je točno prodao.

AUTO NIJE BIO U VOZNOM STANJU PA GA NIJE PRIJAVIO

Gospodin Bulić dao nam je objašnjenje i zašto u imovinskoj kartici nije prijavio automobil svoje supruge. Riječ je o VW Polu iz 2003. koji, kako tvrdi gradonačelnik, u trenutku kada je ispunjavao imovinsku karticu, nije bio u voznom stanju.

Otkrio nam je da je automobil zapravo njegovo vlasništvo te da ga je u međuvremenu popravio pa će, najavljuje, unijeti i podatak o tom vozilu u imovinsku karticu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...