Grba Bujević: “Maske ne moraju nositi djeca do 2 godine, ali ih treba privikavati na to”

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da ih ne moraju nositi djeca do dvije godine. Tu su i osobe koje boluju od nekih mentalnih bolesti, zatim osobe s invaliditetom koji fizički ne mogu staviti masku na lice te ju skinuti. Treba voditi računa i o osobama koje slabo čuju i oslanjaju se na čitanje s usana.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite Maja Grba Bujević u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” kazala je da u epidemiološkoj situaciji kakvu imamo i kada brojevi rastu – moramo biti svjesni da su maske postale dio naše svakodnevice, dio borbe protiv koronavirusa.

Kazala je da malu djecu treba navikavati i približavati im maske, ne stvarati im odbojnost prema njima, ali oni nemaju obvezu nositi maske.

Potrebno je puno edukacije, treba shvatiti da će maske biti sve više dio naše svakodnevice, kaže Grba Bujević i naglašava da treba voditi računa i o osobama koje slabo čuju i oslanjaju se na čitanje s usana.

– Onaj koji govori toj osobi, zapravo mora skinuti masku, ali pri tome treba jako voditi brigu o fizičkoj distanci. Ne samo metar, metar i pol, nego treba uzeti dovoljnu udaljenost kako bi se moglo pročitati s usana, istaknula je.

Naglasila je da još uvijek stoji da se maske ne trebaju nositi na otvorenom uz pridržavanje fizičke distance. Još jednom ponavlja da ima puno zaraženih ljudi koji nemaju nikakve simptome i ne znaju da su bolesni. Oni mogu proširiti virus na nekog drugog i zato je nošenje maski vrlo bitno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...