Hrvatska virologinja: “Virus nije oslabio, a ako jesen dočekamo s velikim brojem oboljelih, neće biti dobro”

Prema novim mjerama Stožera, maske će od ponedjeljka biti obvezne za sve putnike i vozače u javnom prijevozu, morat će se nositi u trgovinama, a imat će ih i zaposlenici ugostiteljskih objekata. Dodatne mjere od ponedjeljka stižu i za svadbe. Nova pravila na granici vrijede i za strane turiste.

Koliko će ove mjere dati rezultata, vidjet ćemo. O svemu je u Dnevniku Nove TV govorila članica vladinog znanstvenog savjeta, doktorica Andreja Ambriović Ristov.

“Virus nije oslabio, a imunitet krda nije rješenje”

Na pitanje je li virus oslabio, rekla je da nije.

“Ono što primjećujemo su malo slabiji simptomi. Postoji nekoliko razloga zašto je tako. Možda u ljetno doba imamo manje drugih mikroorganizama. Možda smo više vani. Možda se inficiramo manjom dozom virusa”, rekla je i dodala da ovaj drugi val traje tek 20-ak dana i da je teško reći jesu li simptomi zaista slabiji.

Rekla je kako imunitet krda nije rješenje.

“Neke zemlje su pokušale krenuti tim putem pa su vrlo brzo odustale. Jer malo je zdravstvenih sustava koji bi mogli primiti toliki broj pacijenata, da svi obole u kratkom vremenskom razdoblju. Svi su krenuli istim putem – socijalna distanca i maske”, kazala je i dodala kako virus definitivno nije ni sezonski.

Širenje “zrakom”

Koliko ima istine u tome da se virus širi zrakom?

“E sad, što je širenje zrakom? U zadnje vrijeme je bilo nekih rasprava među znanstvenicima širi li se virus aerosolom. Aerosol su sitne čestice koje izlaze iz naših usta čak i kad govorimo mirno i staloženo. Problem je onda što te čestice sadrže virus koje mogu inficirati druge koje su na većoj udaljenosti od dva metra. Mjere WHO-a za viruse koje se šire aerosolom su vrlo slične onima za covid. Jedina razlika je možda da kod prostora koji su ventilirani, da se pazi da dolazi do recirkulacije zraka, nego da se ugrađuju posebni filteri, UV lampe koje onda ostatak virusa uništavaju. Ono što bih preporučila, kad je veći broj ljudi, češće otvaranje prozora”, rekla je.

Objasnila je da najbolje da maske svi nosimo, pa makar i pamučne kako onaj koji kašlje i kiše ne bi zarazio druge. Također, maske treba cijelo vrijeme držati preko nosa i usta te ih ne skidati niti radi razgovora. Naglasila je i kako se po lockdownu vidi da i socijalna distanca zaista igra ogromnu ulogu.

“Ako jesen dočekamo s velikim brojem oboljelih, neće biti dobro”

Govorila je i o posljedicama koronavirusa na organizam.

“Virus ima posljedice kod određenog broja pacijenata. Još ne znamo te brojke. Još se više bavimo virusom nego posljedicama. Ali najčešće su recimo fibroza pluća, ima dosta ugrušaka, ima nekih podataka i da ima posljedica i na mozak, bubrege i na druge organe. Ali dok se svi podaci ne prikupe i dok nam statistika neupitno ne pokaže da je to tako, bojimo se reći da je to tako i nikako”, kaže Ambriović Ristov.

Na pitanje što nas čeka ujesen, rekla je da je to ono što si pripremimo sad.

“Ako ćemo sada biti pametni i ako napravimo ono što smo pokazali da možemo, kad smo bili u lockdownu. Tad smo bili stvarno disciplinirani i doveli smo se do toga da imamo nula oboljelih dnevno i to više dana. Ako sada budemo pametni, možemo ovo suzbiti i doći na jednoznamenkaste brojeve. Ako jesen dočekamo s velikim brojem oboljelih, neće biti dobro”, zaključila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...