Hrvatski epidemiolozi prvi put dali preporuke za spolne odnose: “Ljudi, nemojte se zafrkavati!”

Kako to da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 154 dana, koliko je prošlo od proglašenja pandemije, nije izdao niti jednu smjernicu za sigurniji seks u koronakrizi? Napravili su to New Yorčani i Britanci.

S druge strane imamo stotine pravila koje do najsitnijih detalja seciraju pranje ruku, bliske dodire, izbjegavanje rukovanja, čišćenje kuće, pa čak i kako igrati tenis bez da kontaminiramo lopticu, ili plešemo “moderno”, jer sentiši su – zabranjeni.

I zato je Jutarnji list potražio mišljenje dr. Bernarda Kaića, voditelja Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti.

– Covid-19 prenosi se između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom. Seks bez bliskog tjelesnog kontakta ne postoji. Seks, odnosno, spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci – naglašava dr. Kaić.

– Ali pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid, o ‘manje riskantnim’ pozama je neozbiljno – dodaje.

Jasno nam je pritom da je uputa socijalne distance dijametralno suprotna seksu – treba biti fizički što dalje od drugih ljudi kako se virus SARS-CoV2 ne bi širio s osobe na osobu. Jer, trenutno nema cjepiva ili kondoma za cijelo tijelo koji će zaštititi vas ili bilo koga drugoga od ovog gadnog virusa.

No ako vas je pandemija Covida-19 uhvatila u samačkom periodu života, bez višegodišnjih supružnika i životnih partnera, kada ste bili spremni na neobaveznu zabavu dok tražite onog ili onu pravu, jedno pitanje zasigurno je više puta prostrujalo vašim umom ili nekim drugim dijelom tijela – smijem li se seksati?

Pitanja je bezbroj, no za razliku od nekih država koje su izdale jasne i detaljne savjete za seks u doba korone, HZJZ na svojim je stranicama objavio da “nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem, spolnim putem ili putem krvi”. Jedna dosadašnja jedina preporuka vezana uz seks na stranicama HZJZ-a poziva na “izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato”.

No, dok kod nas još struka nije sigurna u kojoj mjeri spolni odnos, odnosno sam čin penetracije, utječe na širenje zaraze, u drugim su zemljama shvatili da je ljubljenje vjerojatno najefikasniji način prijenosa virusa, ali Covid-19 se trenutno ne smatra seksualno prenosivom bolesti.

Svima je jasno da je seks definicija bliskog kontakta – dišete jedno na drugo i dodirujete se te da on nije moguć bez rizika od prijenosa virusa, odnosno na udaljenosti od dva metra, koliko god vi mislili da ste obdareni. S obzirom na to da se apstinencija ne može ozakoniti, Britansko udruženje za seksualno zdravlje i HIV za svoje građane izdalo je upute baš kao i njujorški Gradski ured za zdravlje i mentalnu higijenu (NY-DOH).

Nizozemska je vlada, pak, savjetovala samce u svojoj državi da uspostave odnos “prijatelja s povlasticama” kako bi ograničili socijalne kontakte, a u Švicarskoj je udruga seksualnih radnika objavila popis seksualnih položaja koji umanjuju rizik od prenošenja koronavirusa.

– Svaki je spolni odnos rizičan za prijenos Covida-19 i upuštanjem u spolne odnose se taj rizik jednostavno mora prihvatiti te je zbog toga jedina preporuka za smanjenje rizika od prijenosa Covida-19 putem spolnog odnosa, imati spolne odnose s osobama s kojima smo i inače u bliskom kontaktu, a to se ne odnosi na ‘prijatelje s povlasticama’, nego na osobe u ozbiljnoj trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera. Ako netko želi imati spolne odnose s osobama s kojima ne dijeli svakodnevni život, koja nije inače bliski kontakt i o čijem načinu života ne zna dovoljno, to je legitiman izbor. Ali pri takvom izboru, Covid-19 sigurno nije glavna briga o kojoj treba voditi računa – rekao je za Jutarnji list dr. Kaić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...