IX. izborna jedinica i dalje utvrda HDZ-a! Kalmeta veliki izborni pobjednik

Još jedna izborna noć je iza nas. Nikad sigurnija pobjeda HDZ-a, mogao bi biti kratak rezime ovih posljednjih izbora. Uz nikad kraću kampanju, nikad zanimljivija sučeljavanja i nikad niže udarce. Barem na nacionalnoj razini.

Na lokalnoj to nismo imali prilike saznati, jer na predstavljanje koje je organizirala naša kuća nije došao nitko iz HDZ-a. Nesigurno tlo, rekli bi mi.

No svakako takvi uvjeti ne vladaju za HDZ u našoj, devetoj izbornoj jedinici. Tu je HDZ još jednom pokazao da je neprikosnoveni vladar.

I Zadar i Biograd i Pag i Benkovac i Nin i Obrovac, ali i Novalja, Drniš, Vodice, Šibenik, Knin, Kaštela – pobjedu su odnijeli uvjerljivo u svim mjestima naše izborne jedinice.

Osim u Civljanama, Donjem Lapcu, Erveniku, Kukljici i Vrhovinama. Ta mjesta s ukupno manje od 5.000 stanovnika zajedno odnijela su pobjedu u korist Restart koalicije.

Odmetnuo se još i Primošten. Tamo je, zaključujete, pobjedu odnijela nezavisna lista Stipe Petrine. No nimalo premoćno sa 70 ili 80 posto glasova, već dva posto manje no 2016. godine – 44,05 posto glasača dalo je glas listi svog načelnika Petrine.

U Zadru pobjeda nikad sigurnija. Preko 40 posto, čak za dva postotka bolja no na prošlim izborima. I to sve zbog Božidara Kalmete. Uvjerljiva 5.400 preferencijalna glasa u gradu Zadru te čak 15.972 na razini izborne jedinice.

Čovjek svakako može biti zadovoljan. I bio je, sinoć, prilikom davanja izjava nešto nakon 21 sat, dok su još baratali s informacijama izbornih anketa. Evo što je tom prigodom kazao.

Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore. Posebno zahvaljujem svima koji su dali glas HDZ-u prepoznavši naš program, kako lokalno tako i nacionalno. Mi smo neupitno pobjednici izbora i to premoćno. Siguran sam da su dobro odabrali jer je Hrvatska s Andrejem Plenkovićem u sigurnim rukama. U Zadru nema mjesnog odbora gdje nismo odnijeli pobjedu, a tako je i u županiji. To nije slučajno, birači su prepoznali i nas i Plenkovića kao lidera. Ovo je jedina lista koja brani interese ovog kraja a tako će biti i u Saboru. Mi smo zadovoljni, nismo euforični i još jednom zahvaljujem svima koji su dali glas HDZ-u, kazao je Kalmeta.

Druga na gubitničkoj listi i druga po broju osvojenih preferencijalnih glasova, Renata Sabljar – Dračevac, svoje mjesto u Hrvatskom saboru je osigurala. Tamo će zajedno s Frankom Vidovićem i Nikolom Vučkovićem braniti interese Zadra i okolice.

I ona je sinoć na Trgu pet bunara u točno 21 sat dala izjavu. Evo što je rekla.

Izbori su se održali u specifičnim uvjetima i nadam se da ćemo iz ove korona situacije brzo izaći i nastaviti normalan život. Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore a posebno građanima koji su podržali Restart koaliciju. S rezultatima nismo zadovoljni, no ono što čujemo s terena situacija nije baš dobra. Krivac svakako postoji, ali ja bi rekla da su građani jako zadovoljni s time kako HDZ upravlja državom. Osjećam odgovornost za rezultat u našoj županiji, no kažem, uskoro idu lokalni izbori i oni unutarstranački, pa će se sve isprofilirati. Bernardić će sam odlučiti u kojem smjeru će on osobno ići. Moramo se jako brzo koncentrirati na lokalne izbore i napraviti što bolje i kvalitetnije liste. Moram zamijetiti da bi nam svaka anketa davala manje glasova kako smo imali sve više koalicijskih partnera i tu smo gdje smo, idemo dalje, rekla je sinoć Renata Sabljar – Dračevac.

Dakle, rezimirano, iz IX. Izborne jedinice u Sabor odlazi 14 ljudi. Njih osmero s liste HDZ-a, troje s liste Restart koalicije, dvoje s liste Domovinskog pokreta te jedna osoba s liste Mosta.

To bi, prema svemu trebali biti ova gospoda:

  1. HDZ – Božidar Kalmeta,
  2. HDZ – Ivan Malenica,
  3. HDZ – Ante Sanader,
  4. HDZ – Luka Brčić,
  5. HDZ – Vinko Zulim,
  6. HDZ – Josip Bilaver,
  7. HDZ – Branka Juričev – Martinčev,
  8. HDZ – Nediljko Dujić,
  9. Restart – Franko Vidović,
  10. Restart – Renata Sabljar – Dračevac,
  11. Restart – Nikola Vučković,
  12. Domovinski pokret – Hrvoje Zekanović,
  13. Domovinski pokret – Karolina Vidović Krišto,
  14. Most – Miro Bulj.

I to je to narode. Ako ne bude nekih većih nepravilnosti, a s obzirom na to da je u trenutku objave ovog teksta obrađeno 98,67% biračkih mjesta u IX. Izbornoj jedinici, u kojoj je, kažimo i to, ukupno glasovalo 183.322 birača, odnosno 44,78% od ukupno registriranog broja, ovo su rezultati Parlamentarnih izbora 2020. za IX. Izbornu jedinicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...