Iz Jadranskog podmorja za vikend izvađeno 70 kubika otpada, u Telašćici pronađena živa periska!

U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta s otoka Murtera i suorganizaciji ronilačkih klubova RK Sv. Roko – Bibinje, UPA Rostrum – Split te ERK Korčula iz Korčule, održale su se proteklog vikenda 3 akcije čišćenja podmorja pod nazivom „Zajedno za čišći Jadran“.

Udruga Argonauta, kao koordinator akcija, te ronilački klubovi RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula kao domaćini, okupili su ukupno 84 volontera koja su ovog vikenda zajedno izvadili čak 70 kubika otpada iz podmorja na lokacijama u Zadru – dio lučice Foše, u Splitu – zapadni dio kupališta Žnjan, a na Korčuli predio Luke „Porto Uš“. Komunalna poduzeća Čistoća Zadar, Čistoća Split i Hober Korčula,  sudjelovala su u  zbrinjavanju otpada.

U moru se na svim lokacijama pronašlo svega, od starih akumulatora, dijelova broda, ogromnih količina guma, staklenih i plastičnih boca itd.

– Ako ćete iskreno, nama je drago da smo po količini otpada, izvadili najmanje u usporedbi s druge dvije lokacije na kojima se ovaj vikend čistilo u Splitu i Korčuli. Primijetili smo na nekoliko lokacija u Zadru, koje sustavno godinama čistimo da je puno manje otpada, a posebno me raduje da smo u Telašćici našli živu perisku iako su javili po portalima da je zadnja periska u Telašćici uginula. I nekako se nadam da ova živa nije jedina. Živili sto godina! – istaknuo je Đani Iglić, predsjednik Ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje:

– Evo jedan mali rezime splitske eko-akcije, koja je bila zadnja u ciklusu čišćenja kupališta Žnjan (na obalnom pojasu od cca 1,5 km, odradili smo posljednjih godina ukupno 6 eko-akcija), te nam je drago da smo ovu zadnju odradili uz ovakvu lijepu suradnju s Argonautom i drugim klubovima, te možemo potvrditi da je podmorje kupališta Žnjan sada potpuno očišćeno! Rezultat je to kontinuiranog monitoringa koji radimo na splitskom području, te lociranje i mapiranja podvodnih deponija – rekao je Ivan Živković, predsjednik Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita, te dodao:

– Ovdje bi svakako željeli naglasiti da briga o okolišu ne staje, samim vađenjem otpada iz mora, već i njegovim adekvatnim zbrinjavanjem i reciklažom. Kako ste mogli primijetiti, selektirali smo otpad GUME-STAKLO-PLASTIKA-METAL, po preporukama Čistoće Split koja će se isti zbrinuti u adekvatnim reciklažnim dvorištima. Veselimo se zajedničkom druženju i eko akciji na Murteru – zaključio je.

Frano Fertis, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Korčula rekao je:

– Čistili smo Luku Uš i u samo 3 sata, 16 ronioca, uz pomoć volontera na kopnu izronilo je čak 22  kubika smeća. Iako smo zapravo sami najviše svjesni stvarne situacije pod morem, današnji rezultat i nas je šokirao! Vjerujemo kako je ovo pouka svima, a slike govore same za sebe. Hvala organizatorima koji su prepoznali naše napore i vrijednost projekta i proglasili svih pobjednicima i odlučili ravnomjerno podijeliti nagradu. Bitan je cilj – jasan je Fertis, dodajući kako se vesele novim druženjima te je svima zahvalio na pomoći.

Ivana Marin, Voditeljica programa zaštite prirode i okoliša u udruzi Argonauta, koordinatorica akcije „Zajedno za čišći Jadran“ također nije skriala zadovoljstvo akcijom čišćenja podmorja, ali i s regionalnom suradnjom koju su ostvarili s ronilačkim klubovima.

– Koristim priliku da najavim nastavak akcija čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“, koju organiziramo posljednjeg vikenda u kolovozu ove godine na otoku Murteru. Tada će udruga Argonauta ugostiti navedene ronilačke klubove i zajednički očistiti više lokacije na području otoka Murtera. Za taj se vikend planira i „Festival moru“ s pregršt povezanih događanja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja podmorja – zaključio je Fertis.

Akcije čišćenja podmorja „Zajedno za čišći Jadran“, omogućila je kompanija Procter and Gamble Hrvatska, odnosno njeni kupci koji su kupnjom označenih proizvoda dali svoj doprinos donaciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...