Liječnici izdali važno upozorenje: “Ne koristite dezinficijens prije izlaganja suncu, posljedice mogu biti strašne!”

Britanski liječnici izdali su hitno upozorenje o korištenju sredstva za dezinfekciju ruku na suncu nakon što su temperature ovoga tjedna značajno narasle. Ako planirate skoknuti na bazen ili plažu, vjerovatno ste već spakirali i dezinficijens u torbu – jer se odgovorno štitite od virusa.

No, liječnici s mrežnoga servisa Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagirati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Držite se sapuna i vode

“Ako ćete dulje vrijeme provoditi na izravnome suncu, upotreba gela za ruke na bazi alkohola mogla bi uzrokovati štetu na vašoj koži. Iako uzrok ove reakcije još nije u potpunosti shvaćen, poznato je da alkohol može pogoršati ekcem, baš kao i izlaganje suncu”, izjavila je dr. Simran Deo za Mirror.

“Ako intenzivno češete ekcem ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon česte uporabe alkoholnoga gela, to može dovesti do infekcije, koja može izgledati poput opekline, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje ljuštiti”, opisala je simptome infekcije.

Dok je redovito čišćenje ruku ključan način za ograničavanje širenja Covida-19, osobe s postojećim kožnim stanjima trebale bi pokušati koristiti sapun i vodu, a ne sredstvo za suho pranje ruku kad god je to moguće.

Alternativa dezinficijensu

“Upotreba sapuna i vode ostaje najučinkovitiji način čišćenja ruku nakon što se dođe u kontakt s površinama koje su potencijalno leglo virusa, ali to nije uvijek moguće kada ste izvan svoga doma i može dovesti do iste reakcije kao kada ne nanesete hidratantnu kremu nakon čestog pranja ruku”, objasnila je Deo.

Alternativa dezinficijensu jest nošenje rukavica. To, dodaje ona, može smanjiti rizik od opeklina i stvaranja mjehurića, iako ni to nije idealno.

“Možda želite nositi rukavice kako biste zaštitili ruke, ali važno je zapamtiti da bi i vaše rukavice mogle pokupiti virus. Zato pokušajte ne dirati lice ili telefon dok ih nosite. Ako dodirnete zajedničke površine, poput onih u javnome prijevozu, rukavice bacite što je prije moguće, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...