Markotić: “5,6 mlađih je teško, imamo kandidate za respirator, debljina je prisutna kod većine”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, na konefernciji Nacionalnog stožera upitana je jesu li se promjenili dominantni simptomi kod pozitivnih osoba, kazala je da je opći dojam da su blaže kliničke slike.

– Uključuje većinu onih simptoma koji su i dosad bili karakteristični za COVID. Da bih na to odgovorila trebali bi provesti analizu i usporedbu simptoma pacijenata koji su ranije hospitalizarani i sada. Moći ću vam puno preciznije odgovoriti na pitanje kada analiza bude gotova, u tijeku je, kazala je Markotić dodajući da je ljetno vrijeme te da su moguće izraženije neke probavne tegobe.

Istaknula je da je hospitalizirano i pet mlađih osoba s težim simptomima, od kojih najmlađa ima 16 godina. Svi su oni, dodaje Markotić, potencijalni kandidati za respirator, a zajedničko kod tri od pet osoba je pretilost.

– Treba biti svjestan da i mlađi mogu oboljeti, 5,6 mlađih ima teže oblike. Jedna osoba je stara 16 godina, imamo neke do 45 godina koje su kandidati za respirator. Nekakve pridružene bolesti također su rizik, pretilost je jedan od rizičnih faktora, odgovorila je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...