Milanović je prvi predsjednik koji neće doći na konstituirajuću sjednicu Sabora

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora u srijedu, doznaje N1 iz njegova Ureda, što će biti prvi put u povijesti da jedan predsjednik ne dolazi na prvu sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela u Hrvatskoj.

“Predsjednik Republike donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskog sabora za 22. srpnja i time je u potpunosti iskoristio svoju Ustavom jasno propisanu ovlast”, poručuju iz Ureda predsjednika bez dodatnih pojašnjenja.

Zbog epidemije koronavirusa na konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora bili su pozvani samo predsjednik Republike, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji je ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i šefica protokola predsjednika Republike za Jutarnji list kaže kako je točno da su svi dosadašnji predsjednici prisustvovali konstituirajućoj sjednici Sabora, te da je ovaj potez predsjednika svakako neuobičajen.

“To je jedan svečan, ceremonijalni čin gdje se priliči nazočnost predsjednika Republike. On dosta tih ceremonijalnih stvari neće prakticirati, nema propisa da treba biti prisutan, to je na volju, ali svakako da je to neuobičajeno. Bit će takvih neuobičajenih poteza još”, kaže Privora.

Prije same sjednice, u ponedjeljak će novi-stari predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić održati sastanak u Saboru s predstavnicima oporbe kako bi se dogovorili oko njihovih prijedloga za dva potpredsjednika Sabora i potpredsjednike i članove saborskih odbora koji će se oformiti na prvoj sjednici. Iz HDZ-a poručuju da će njihovi potpredsjednici i dalje biti Željko Reiner i Ante Sanader, a da će Bačić i dalje biti predsjednik Kluba, dok će iz redova manjina, kako doznajemo, potpredsjednik i dalje biti Furio Radin. SDP bi trebao dati svoj prijedlog potpredsjednika, a budući da je Domovinski pokret druga po snazi oporbena stranka, parlamentarna pristojnost nalaže da njima pripadne drugo oporbeno mjesto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...