Momčadi interne lige nazvane po Modriću, Vrsaljku, Subašiću i Livakoviću, trenira se na skromnom, ali urednom Bagatu

U Hrvatskom nogometnom klubu Zadar, netom po utemeljenju, oblikovana je Škola nogometa čiji je voditelj Raphael Sušić. Istodobno su oblikovane i sve mlade selekcije, od papalina do juniora i sve će one sudjelovati u odgovarajućim natjecanjima u sustavu Hrvatskoga nogometnog saveza.

– Bilo je puno posla u različitim segmentima. Jedan od veoma bitnih bio je i odabir trenera koji će činiti stručni stožer. Temeljni kriterij pri tomu bio je posjedovanje odgovarajućih licencija prema odredbama HNS-a i tako u našem stožeru svi odabrani treneri imaju ispunjen taj uvjet – govori Raphael Sušić.

U stručnom stožeru su, uz Raphaela Sušića, Igor Škorput (papaline), Frane Potočnjak (tići), Dejan Butić (mlađi pioniri), Damir Pankasz (pioniri), Dragan Blatnjak (kadeti), Zoran Erlić (juniori), Krešo Jaklin (vratari) i Toni Gauta (psiholog). Usput, za travnjak na Bagatu brine se domar Željko Čavić.

– U treninzima još radimo Darko Pantalon koji u juniorima surađuje s kolegom Zoranom Erlićem, te ja koji sam u programu mlađih pionira s Dejanom Butićem. Imamo u ovom trenutku 200 igrača u svim selekcijama s tendencijom rasta. Radimo na igralištima Bagat i Stanovi triput tjedno i tako će biti do 3. kolovoza kad ćemo početi raditi četiri puta tjedno.

Sve klupske kategorije sudjelovat će u službenim natjecanjima.

Papaline i tići igrat će na razini županijske lige. Prve momčadi ostalih kategorija na razini Dalmatinske lige, a njihove druge momčadi u županijskim ligama. Dakle, svi će biti obuhvaćeni u natjecateljskom programu.

Zanimljivo je da će kategorija papalina imati i internu ligu.

– Da, osmislili smo i taj program. Igrače u toj kategoriji svrstali smo u nekoliko momčadi. Dosjetili smo se i načina kako ćemo te momčadi nazvati. Svaki je igrač na terenu bio u istovjetnoj poziciji – tko prvi zabije gol ide u momčad imenovanu „Luka Modrić“ i tako redom, u momčadi „Šime Vrsaljko“, „Danijel Subašić“ i „Dominik Livaković“. No, internu smo ligu nešto proširili zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Arbanasima i biogradskim Primorcem. Njihove papaline i naše igrat će međusobno prema utvrđenom rasporedu.

HNK Zadar ostvario je dobru suradnju s nizom klubova iz Zadarske županije.

– Naš primarni cilj je razvoj igrača, razvoj nogometa. Prezadovoljni smo što su ideju suradnje u dobroj vjeri prihvatili Primorac, Arbanasi, Dragovoljac, HV Posedarje, Škabrnja ’91, Croatia iz Turnja, Nova zora, Pag, HV Posedarje, Galovac, Vrčevo i Zemunik. Nekima od tih klubova ustupili smo višak opreme, poput lopta ili majica i slično. Dogovorili smo se i da ćemo jednom tjedno, na poziv nekog kluba, na njihovu terenu odraditi pokazni trening na temu koju odabere taj klub.

Nastavit će se i testiranje igrača s područja Zadarske županije.

– To smo jednom obavili i zanimanje je bilo veliko što ukazuje i na to da mnogi podržavaju ideju suradnje, u konačnici i razvoja igrača i nogometa. U planu nam je nastaviti i s vratarskim kampovima jer imamo itekako sposobne trenere koji su se dokazali u radu s mladim vratarima.

Unutar klupske Škole nogometa uvedeni su individualni rad, treninzi s psihologom, predavanja…

– Sve na dobrobit igrača. Uspostavljena je i održava se izvrsna razina komunikacije s djecom i s roditeljima. Ako se pojavi bilo kakav problem ili neka situacija koju treba odmah riješiti, rješavamo. Postupno ćemo širiti svoje sadržaje, stalno raditi na edukaciji trenera, motivaciji djece, suradnji s roditeljima u odgojnoj komponenti, itd.

Igralište Bagat i pripadajuća infrastruktura prošlih su mjeseci doživjeli preobrazbu.

– Uvjeti su relativno skromni, ali napravili smo sve što smo mogli da sve bude čisto, uredno, pregledno. Tehnička škola pomogla je u izradi prikladnih polica za dokumentaciju, te za malu knjižnicu. Djeca sad posuđuju knjige koje su na raspolaganju baš kao u pravoj knjižnici. Grad Zadar pomogao je u nekim zahvatima na igralištu, a travnjak vrhunski održava naš domar Željko. Radimo na postavljanju visećih lopti, a dio površine uz svlačionice pokrit ćemo umjetnom travom. Pripremamo se opremiti priručnu teretanicu… Svima koji su bilo kako pomogli i koji će pomagati i dalje, srdačno zahvaljujemo.

U mjesecu kolovozu jedna će klupska selekcija otići na jaki turnir u Solinu.

– Da, HNK Zadar je među sedam pozvanih klubova, uz ostale i Hajduk, Dinamo i Rijeku, na turnir NK-a Solina za kategoriju mlađih pionira. Ponosni smo na taj poziv i na činjenicu što će se naši mlađi pioniri nadmetati u društvu s najboljima u Hrvatskoj. Bit će to za njih veoma dobar test prije službenog ligaškog natjecanja koje je planirano za kraj mjeseca kolovoza – zaključio je Raphael Sušić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...