Najesen kreće reforma i rezanje; Broj lokalnih dužnosnika smanjit će se napola

Smanjenje broja lokalnih dužnosnika za upola, 20 posto manje lokalnih vijećnika, manji broj općina, novi Zakon o plaćama te digitalizacija, prve su reforme državne i lokalne uprave koje obećava provesti nova Vlada Andreja Plenkovića, piše u nedjelju Jutarnji list.

Već na jesen, nakon ljetne stanke, planiraju se, kako doznaje dnevnik, u Sabor poslati izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima će se značajno smanjiti broj lokalnih dužnosnika i broj vijećnika u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama, a uštede bi, kažu sugovornici, na plaćama i drugim materijalnim troškovima na godišnjoj razini trebale biti oko 100 milijuna kuna.

Plan da se to napravi prije lokalnih izbora pogurala je i kriza zbog koronavirusa, budući da su lokalne jedinice ostale bez značajnog dijela poreznih prihoda i nameta od turizma koji je teško pogođen pa će im i proračuni biti drastično manji.

Hrvatska ima 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave, 428 općina, 127 gradova, 20 županija te Grad Zagreb. Dakle, toliko ima i gradonačelnika, općinskih načelnika i župana, a svi oni imaju 745 svojih zamjenika.

Tako mala Hrvatska s oko 4 milijuna stanovnika s rascjepkanom lokalnom samoupravom ima čak 1321 lokalnog dužnosnika.

Pravo na jednog zamjenika, prema novom Zakonu koji se priprema, imat će samo župani te gradonačelnici velikih gradova. Iznimka su i zamjenici iz redova nacionalnih manjina koji se biraju po posebnom Zakonu. Svi drugi neće imati pravo na zamjenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...