“Najesen nas s virusom čeka teža situacija jer je za ljetnih mjeseci prijenos zaraze otežan”

O epidemiološkoj situaciji u Novom danu N1 razgovarali smo s prof.dr.sc. Ivicom Lukšićem, maksilofacijalnim kirurgom iz Kliničke bolnice Dubrava, koordinatorom bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19.

Lukšić kaže, situacija s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj je pod kontrolom.

“Ne događa se ništa što nismo očekivali, s obzirom na svu dinamiku aktivnosti koje se odvijaju, brojke su jako dobre. Kao država i društvo smo se dobro snašli, iza nas je period iz kojeg imamo veliko iskustvo, znamo puno više nego na početku što se tiče liječenja, prijenosa, zaštite i organizacije. Dubrava je bila određena i još uvijek je kao COVID bolnica. U početnoj fazi ostali dio bolnice je bio izvan pogona, ostale redovne bolesnike smo preusmjeravali u druge bolnice, dio osoblja je i radio u drugim bolnicama. Sustav se pokazao izdržljiv, dobro vođen i iz cijele nedaće moramo naučiti puno i iskoristiti da unaprijedimo sustav na novu razinu”, rekao je Lukšić.

Smatra, naš je uspjeh u dobroj organizaciji ministarstva i velikoj ulozi medija, komunikacija je bila jasna, građani su odgovorili izuzetnom odgovornošću, a sustav je pokazao dinamičnost.

Građani su pokazali veliku osjetljivost po pitanju dvostrukih mjerila kada se radi o mjerama koje se propisuju tijekom epidemije. Konkretno, problematičnim se pokazao slučaj Darija Hrebaka kojem je izrečena samoizolacija, no on je svejedno došao u Vladu kako većina Andreja Plenkovića ne bi bila upitna.

Lukšić kaže, on vidi zrelo društvo i da je dobro da smo na to osjetljivi.

“Odgovornost je uvijek osobna, zakoni jedne zemlje moraju vrijediti za sve jednako. Tu ne može biti diskusije. Nemam dovoljno informacija o slučaju, no iz svakodnevnog iskustva imamo situacije koje zahtijevaju dodatnu komunikaciju s epidemiologom što se tiče medicinskog osoblja u samoizolaciji, a potrebni su u bolnici. Tada za pojedine situacije pokušavamo naći rješenje dogovorom za, primjerice, testiranja za pojedine situacije kada je važnije da je osoba u bolnici. Ako to struka dozvoli. Uvijek u životu postoje izuzetci, no ne bi smjeli biti bazirani na privilegiranoj poziciji da je to parametar za korištenje privilegije”.

Liste čekanja u KB Dubravi su, kaže, nikad manje, radi se u dvije smjene i radi se vikendom.

Što nas čeka najesen? Lukšić kaže, jedno vrijeme ćemo živjeti s virusom.

“Najesen nas vjerojatno čeka nešto gora situacija no što je sada, iz objektivnih razloga jer je za ljetnih mjeseci prijenos virusa otežan. Dolaskom zime i jeseni ulazimo u period kada ćemo imati vjerojatno jednak ili veći broj. No, spremni smo, razrađeni su modeli, KB Dubrava je spremna za više scenarija, sustav je pripremljen za lošije scenarije koje, vjerujem, možemo izbjeći ako se budemo držali pravila, distance, higijenskih uvjeta”, zaključuje Lukšić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...