Nakon ukidanja ograničenja na granicama, milijun najava stranaca za dolazak u RH

Europska unija krajem prošlog tjedna, nakon višesatnih razgovora predstavnika članica, napravila je popis na kojem je 15 država izvan Unije čiji će državljani moći slobodno putovati u Uniju.

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekao je da su to samo preporuke koje nisu obvezujuće, te da će svaka članica EU-a donijeti odluku na nacionalnoj razini.

“Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku da je državljanima iz Europske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaska, dok zemlje izvan Europske unije, tzv. treće zemlje na graničnim prijelazima moraju dokazati svrhu ulaska”, rekao je Kufner.

Kad je riječ o državljanima BiH, Kufner jer rekao da oni prilikom ulaska u RH moraju dokazati razloge dolaska.

Dodao je i da je ukinuta mjera samoizolacije, te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice – entercroatia.mup.hr.

Kufner je istaknuo da je jutros probijena magična brojka od milijun najava, te da najviše participiraju Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Dodao je i da obrazac vrijedi 90 dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...