Neće iznajmljivači; Evo tko će plaćati smještaj za turiste s koronom

Prema informacijama koje je dobio Index, trošak smještaja turista s koronavirusom u Hrvatskoj neće snositi vlasnici apartmana, već ćemo ih snositi svi mi, budući da će se za to morati pobrinuti županije, čije proračune pune njihovi stanovnici.

Prije mjesec dana ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak za Index je rekao da rade na uputama za strane turiste kojima se u Hrvatskoj ustanovi da su pozitivni na koronavirus te da će jedna od uputa biti da trebaju ostati u smještaju koji su iznajmili kod nas, bilo da je riječ o hotelu ili apartmanu, i to 14 dana.

Jučer je isto rekao ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa za Slobodnu Dalmaciju, navodeći da će turist biti upućen u apartman u kojemu boravi i u njemu će morati provesti 14 dana u samoizolaciji.

“Vlasnik apartmana gosta koji je u samoizolaciji ne smije izbaciti iz apartmana. Štoviše, mora se brinuti o njemu i o njegovoj obitelji, ako je s njom na ljetovanju. Svi oni moraju biti u samoizolaciji i vlasnik apartmana im mora svaki dan donositi hranu i higijenske potrepštine, koje će ostavljati ispred vrata apartmana. Naravno, ako je gost u Hrvatsku došao osobnim automobilom, postoji mogućnost da on Hrvatsku napusti kada mu se utvrdi da je pozitivan na koronavirus”, rekao je Rađa.

Pitali smo privatne iznajmljivače što o tome misle jer bi im to moglo stvarati probleme, a moguće je, između ostalog, i da im u taj smještaj trebaju stići novi gosti.To bi ih još dodatno gurnulo na rub propasti jer i ovako snose ogromne gubitke zbog znatno manjeg broja dolazaka turista u Hrvatsku.

Šefica Zajednice obiteljskog turizma: Trošak snose županije

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u, za Index je rekla da to jednostavno nije točno.

“HZJZ je izdao jasne upute za postupanje ako gost ima koronavirus. U uputama stoji da se, ako se gostu utvrdi da je pozitivan, ali ne bude hospitaliziran, on tada vraća u svoju matičnu zemlju. Za onaj mali broj gostiju koji se neće vratiti, već ostaje u Hrvatskoj, u naputku HZJZ-a se kaže da su im tad lokalna tijela dužna osigurati adekvatan smještaj tijekom njihove karantene. S obzirom na to da lokalne vlasti to ne mogu osigurati, već regionalne, tako će troškove smještaja pokriti županije”, rekla nam je Nimac Kalcina.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su, govori nam, već uspjeli organizirati smještaj na određenim destinacijama za turiste koji su pozitivni, a taj trošak, tvrdi ona, snosi županija.

“To neće ići ni na trošak domaćina ni gosta, već trošak smještaja pokrivaju županije. Što se tiče hrane i dostave hrane, s tim može pomoći domaćin apartmana, ali to će gost sam morati platiti. Svaki gost dolazi na svoj rizik. Tijekom prošlih godina su se gosti isto razbolijevali i ostajali duže pa su si sami plaćali trošak i dodatnog smještaja i hrane i boravka ovdje dok im je trajalo liječenje. Tako će se i sad sa zaraženim koronom postupati identično kao i u svim drugim slučajevima bolesnih gostiju. Što se tiče samoizolacije, ostaju na svoj trošak, osim ako ne budu smješteni u objektima organiziranim od lokalnih i regionalnih tijela”, istaknula je Nimac Kalcina za Index.

“Trošak hrane plaćaju sami turisti kao i prije”

Navela je i kako danas bar nije problem s dostavom hrane jer osim restorana, hranu dostavljaju i razni OPG-ovi i trgovine.

“Uglavnom, ako vlasnik apartmana ima nadolazeću rezervaciju i nije u mogućnosti zadržati turiste koji trebaju biti u karanteni, ako oni odluče ostati u Hrvatskoj, vlasnik objekta, odnosno apartmana, ih nije dužan zadržati u svom objektu. Za dostavu hrane sam također rekla da vlasnik apartmana nije obavezan brinuti o tome”, rekla nam je Martina Nimac Kalcina.

Udruženje iznajmljivača Zagreb: Priča da zaraženi gosti trebaju ostati u apartmanima je deplasirana

Goran Prskalo, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zagreb, za Index je rekao da je Krizni stožer prije desetak dana donio uredbu po kojoj su županije odgovorne i trebaju naći smještaj za strane goste koji se u Hrvatskoj razbole i za koje se utvrdi da su pozitivni na koronavirus.

“To je u nadležnosti županija. Ta priča da trebaju ostati u apartmanima je deplasirana, nas iznajmljivače nije nitko kontaktirao. Uostalom, nerijetko imamo goste odmah iza drugih gostiju i oni nam dolaze preko agencija s kojima imamo ugovore, tako da nama tehnički nije izvedivo da produžujemo smještaj za goste. To je zajednički stav nas iznajmljivača u Hrvatskoj”, kazao je Prskalo za Index.

Razgovarali smo i s Danielom Radetom, predsjednikom Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar. Istaknuo je da bi, u slučaju da zaista moraju zadržati turiste ako se ispostavi da su zaraženi, to njima stvaralo ogromne probleme i troškove i da bi bilo neizvedivo.

Iznajmljivači Zadar: To bi bio veliki problem za nas

“Radi se o tehnički velikom problemu jer bismo morali otkazati idućim gostima i snositi troškove otkazivanja. To bi za nas značilo duple troškove. Sve skupa nema smisla, ova dva mjeseca koja su ostala od sezone bismo trebali izvući što više možemo. Dakle, već nam je sad nedostižno da izvučemo sezonu na tih 30 posto o kojima se govori. Uz sve ove mjere koje se nameću, poslovanje nam se može samo pogoršati, tako da ovako nešto ne bismo mogli”, smatra Radeta.

Ističe kako vidimo što se događa u Srbiji i da bi ljudima i kod nas moglo biti dosta ako se neke stvari opet zabrane.

“Ljudi u Srbiji su izašli na ulice, nemoguće je poslovati u takvih uvjetima, nadam se da zaista neće uvesti to da bismo mi trebali snositi troškove za turiste u karanteni”, kazao je Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...