Nove cijene; Od danas jeftinije testiranje na koronu

Na konferenciji Nacionalnog stožera ministar Vili Beroš je iznio podatke o cijenama testova za koronavirus.

– Iz HZZO-a sam dobio informaciju da je jutros analizom podataka o cijenama reagensa dostavljenim iz 21 institucije ustanovljena prosječna cijena testiranja. Za dvije ciljne sekvence genoma cijena je 501. kuna, dok je za tri sekvence cijena 698 kuna. Nove cijene na snagu će stupiti danas. Za građane koji se testiraju bez uputnice cijene će biti ove gore navedene, rekao je Beroš.

Koliko je HZZO do sada potrošio na sva testiranja koja su išla na uputnicu, i plaćaju li istu cijenu građani?

– Do sada je jedinstvena cijena bila 1506 kuna. Ona se mijenja i bit će prilagođena podacima koje je iznio ministar. Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a bilo je izdvojeno 75 milijuna kuna za sva testiranja u Hrvatskoj, to je bilo prije nekih mjesec dana. Nove podatke moram provjeriti, kazao je Capak i objasnio razliku između testova za dvije ciljne sekvence genoma i tri

– Da bi se dijagnosticirao Covid, potrebno je pronaći dvije sekvence. Jedna je obično zajednička za druge koronaviruse, pa ne možemo znati je li to Covid-19. Kada utvrdimo ovu drugu, sigurni smo da je to ta bolest. Kada utvrdimo treću sekvencu, još smo sigurniji, objasnio je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...