Objavljeno kako u praksi funkcionira nova aplikacija za koronavirus

Na stranicama koronavirus.hr objavljene su nove informacije o novoj Stop COVID-19 aplikaciji.

Pojašnjeno je kako aplikacija funkcionira u praksi.

Aplikacija generira kodove na svakih par minuta

“Aplikacija generira nasumične kodove svakih nekoliko minuta. Ti kodovi ne sadržavaju nikakve osobne informacije.

Dok su 2 uređaja s aplikacijom u blizini, razmjenjuju se kodovi. Oni i dalje ne sadržavaju nikakve osobne podatke.

Aplikacija pohranjuje sve kodove 14 dana.

Ako se potvrdi zaraza, korisnik aplikacije može obavijestiti svoje kontakte u posljednjih 14 dana da je zaražen.

Korisnik ne zna koga obavještava. Kontakti ne znaju od koga dolazi poruka. Sve je potpuno anonimno i dobrovoljno. Ako kontakt primi poruku o epidemiološki relevantnom kontaktu, može se samoizolirati ili obratiti liječniku – i to je dobrovoljno”, objavljeno je.

Što radi ova aplikacija?

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu.
Na koronavirus.hr piše kako će pomoći korisniku donijeti ispravnu odluku ako razvije simptome.

“Moći ćete epidemiologu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako simptoma nemate, a aplikacija vas upozori da ste bili u epidemiološki rizičnom kontaktu, možete pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu”, objavljeno je.

U skladu s preporukama EU

Na istoj stranici kaže se i kako je aplikacija u skladu s preporukama EU

dobrovoljna
transparentna
privremena
kibernetički sigurna
koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke

“Aplikacija COVID-19 temeljena je na Google/Apple sustavu “Obavijesti o izloženosti„ (Exposure Notification). Aplikacija zahtijeva izričit pristanak korisnika koji je u svakom trenu moguće povući. Aplikacija je potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja i korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu”, dodaje se.

Objavljeno i kako aplikacija radi

Na koronavirus.hr je objavljeno i kako aplikacija radi.

“Aplikacija dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima.
Ključevi su nasumičan niz znakova i ne sadrže podatke o uređaju niti o vama osobno. Izmjenjuju se nekoliko puta svakog sata da bi vaša privatnost bila zaštićena u svakom trenutku.

Mobilni uređaji u blizini razmjenjuju svoje nasumične ključeve.

Kada se nađete u blizini drugog korisnika aplikacije, mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve. Tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja vas ili osobe s kojom ste bili u kontaktu.

Što ako sam pozitivno testiran(a)?

Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za vas generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza.

Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.

Aplikacija povremeno provjerava ključeve koji su podijeljeni s poslužiteljem i uspoređuje ih s ključevima koji su pohranjeni na vašem mobitelu. Tako aplikacija može odrediti jeste li bili izloženi opasnosti od zaraze.

Korisnik dobiva obavijest ako je aplikacija pronašla podijeljeni ključ na njegovom mobitelu.

Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti. Za funkcioniranje aplikacija ne treba podatak gdje je niti s kime korisnik bio, tako da je vaša privatnost zaštićena”, stoji na stranici koronavirus.hr.

Osim toga, dodaje se i kako aplikacija ne prikuplja ime i prezime te datum rođenja korisnika, broj telefona, mail adresu, identitet ljudi s kojima se susrećete te vašu lokaciju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...