Obrovac i Biograd među top 10 najboljih gradova za život u Hrvatskoj!

Nakon što je portal Gradonačelnik.hr kroz čitavu proteklu godinu objavljivao analize podataka Ministarstva financija o proračunskom izdvajanju gradova za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo, odlučili su podvući crtu i napravili ‘top 10 od top 10 analiza’ – provjerili su koji su se gradovi svojim proračunskim politikama najčešće pozicionirali među 10 najboljih.

Analizirali su, dakle, i zbrojili ranking gradova u 14 analiza – od izdvajanja za vrtiće, stipendije i cjelokupno obrazovanje, subvencije poduzetnicima i poljoprivrednike, sport, kulturu, socijalnu zaštitu, vatrogatstvo, civilnu zaštitu, sufinanciranje prijevoza i ukupno ulaganje u unaprjeđenje kvalitete života, odnosno stanovanja i zajednice….

Analiza svih analiza pokazala je, tako, da je pobjednik svih analiza Grad Opatija koja se čak šest puta našla u samom vrhu top 10 analiza. Na drugom mjestu je Grad Dubrovnik kojeg je analiza proračunskih brojki pet puta rangirala među 10 najboljih, tu su potom Poreč, Buzet, Vrlika, Rovinj, Obrovac i Mali Lošinj koji su se četiri puta plasirali među 10 najboljih, te Novigrad, Biograd na moru, Novska, Cres i Vukovar koji su tri puta izborili poziciju u top 10  najboljih.

Gledajući, pak, analize izdvajanja iz proračuna, prvo mjesto dijele Buzet, Sinj i Vrlika koji su četiri puta izborili poziciju u top 10, te Novska, Ludbreg i Kutjevo tri puta.

 Dujmić: Kriza nas tjera na smanjenje rashoda ali stečena prava građana nećemo dirati

Opatija je, dakle, pobjednik top 10 od top 10 analize – šest puta su bili među deset najboljih gradova u top 10 analizama.

Tako su u samom vrhu, drugi grad po izdvajanju za unaprjeđenje stanovanja i zajednice. Triput su bili na trećem mjestu – po izdvajanju za vatrogastvo, kulturu i za zaštitu okoliša, i dvaput na osmoj poziciji – po izdvajanju za poduzetnike i za socijalnu politiku. Provjerili smo kako će se ‘novo normalno’ odraziti na proračunske prioritete i izdvajanja…

‘Zaista me obradovala ova vijest da je Opatija odnijela pobjedu u analizi „Top 10 od top 10“. No, naravno da taj rezultat nije došao slučajno već je plod dugogodišnjeg promišljanja i planiranja. Kao i svi drugi gradovi i mi smo suočeni s velikim izazovima uslijed korona krize. Štoviše, naš je Proračun još više u opasnosti obzirom da gospodarstvo Opatije počiva gotovo pa isključivo na turizmu i srodnim djelatnostima. Pred nama je prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Svi proračunski korisnici nose svoj dio tereta krize, a ono što mogu zajamčiti je da se stečena prava naših građana od poticaja za novorođene, djecu i učenike do pomoći građanima treće dobi i poticaja poduzetništvu i zapošljavanju neće dirati’, kaže nam gradonačelnik Ivo Dujmić.

Franković: Zbog krize gubimo 120 milijuna kuna, no ključni projekti idu dalje pa tako i stanovi za mlade

Grad Dubrovnik čak je pet puta bio u samom vrhu naših top 10 analiza – na drugom mjestu kada se gleda izdvajanje za kulturu, peti socijalno najosjetljiviji grad, deveti grad s najvećim izdvajanjem za unaprjeđenje stanovanja i zajednice, te za zaštitu okoliša, a imaju i jedno deseto mjesto – u analizi izdvajanja za vatrogastvo.

Na pitanje kako će se kriza odraziti na ova izdvajanja u ovogodišnjem proračunu, gradonačelnik Mato Franković ističe kako je procjena da će Grad Dubrovnik zbog korone izgubiti oko 120 milijuna kuna iz proračuna, i temeljem toga su napravili rebalans.

‘Proračunski prioriteti promijenjeni su onog trenutka kad je bilo jasno da će pandemija gospodarski najviše utjecati na turizam, a to je značilo da će u Dubrovniku svi biti pogođeni. Uključujući i gradski proračun. No fokus je bio pomoći sugrađanima koji su ostali bez primanja te pomoći gospodarstvenicima da zadrže svoje poslovanje i ne otpuštaju djelatnike. Grad je u tu svrhu izdvojio značajna proračunska sredstva. U isto vrijeme punjenje proračuna je smanjeno te smo morali odustati od dijela najavljenih projekata, ali planovi su i dalje veliki. Uvjereni smo da kroz europske fondove možemo financirati brojne projekte.

Dobra je stvar je što smo ugovor za važan infrastrukturni projekt rekonstrukcije Lapadske obale, zahvaljujući Vladi, potpisali prije svih ovih problema i tu smo dobili sto postotno financiranje projekta vrijednog 70 milijuna kuna. Očekuje nas veliki projekt aglomeracije, izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže, vrijedan skoro milijardu kuna. Ovaj projekt za kojeg očekujemo bespovratna sredstva iz fondova Europske unije već je odobren u nacionalnoj proceduri od strane Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova. Naš najvažniji projekt vezan za stanovanje, a to je izgradnja stanova za mlade u Mokošici po posebnom modelu ”Dubrovačke stanogradnje”, u samoj je završnici i dovest ćemo ga do kraja bez obzira na trenutačne poteškoće.

U proteklom smo razdoblju radili na pripremama brojnih projekata koji su u završnim fazama za dobivanje građevinskih dozvola te ćemo se za neke od njih osloniti i na nacionalna sredstva i fondove. Bitno je da su projekti spremni, a nastojat ćemo na ovaj način osigurati financiranje kako ne bismo u potpunosti ovisili o punjenju proračuna. Vjerujem da će sukladno našim predizbornim obećanjima većinu projekata započeti onako kako smo i najavili’, ističe Franković.

Peršurić: Održat ćemo dostignute standarde i vrlo brzo nadoknaditi i ono što zbog krize budemo morali zaustaviti

Grad Poreč  četiri puta je bio među top 10 u našim analizama, i to kad su u pitanju izdvajanje za vrtiće, sport i obrazovanje, te socijalna zaštita, a ove brojke samo su dio kriterija temeljem kojih je Poreč u našem velikom izboru za najbolji grad već dvaput proglašen najboljim gradom za život u zemlji.

‘Osvajanje nagrade za grad s najboljom kvalitetom života u zemlji u kategoriji srednjih gradova dvije godine za redom za sve nas bilo je veliko priznanje i potvrda da u Poreču radimo i gradimo dobru priču. Istovremeno, nagrada nam je i poticaj da radimo na sebi i razvijamo projekte i mjere koje će pomoći da život u Poreču bude još kvalitetniji.

Mi volimo reći da se kod nas stalno radi i gradi, ali moram reći da smo jako ponosni na standarde u socijali, zdravstvu, obrazovanju, mladima, sportu….svim onim sferama koje direktno utječu na život naših sugrađana. Da, izgradili smo nove škole i vrtiće, ali to nam je omogućilo da napokon uvedemo jednosmjensku nastavu i nastavimo poštivati sve standarde, što se onda odmah preslikalo i na bolju kvalitetu života kako djece i mladih, tako i njihovih obitelji i zaposlenika. To je samo jedan od mnogobrojnih primjera kako u Poreču radimo sve da bi postali što bolje mjesto za život. Sve veći  broj djece, investicija i radnih mjesta govore nam da u tome i uspijevamo.

Ova kriza, koju posebno osjećaju gradovi na obali, bit će izazov za sve nas da pokušamo održati dostignute standarde. Ostajemo pozitivni i vjerujemo da ćemo sve ono što smo ove godine morali privremeno obustaviti ili smanjiti, već iduće godine nadoknaditi. Poreč je uvijek bio mjesto koje raste i koje se razvija i siguran sam da ćemo to ostati i u budućnosti. Hvala vam što nam kroz svoje analize pokazujete na čemu još možemo raditi’, kaže nam gradonačelnik Loris Peršurić.

Piletić: Nastavljamo ulaganje u mlade i poduzetnike, to je ulaganje u budućnost

Grad Novska tri je puta bio među deset najboljih gradova i u per capita analizama i po izdvajanju iz proračuna. Tako su grad s trećim najvećim per capita izdvajanjima za poduzetnike, šesto po izdvajanju za stipendije i školarine po stanovniku, te osmi po subvencijama za poljoprivrednike. Gledajući, pak, po izdvajanju iz proračuna prvi su po izdvajanju za stipendije i školarine, treći po izdvajanju za poduzetnike i deseti po izdvajanju za subvencije poljoprivrednicima.

‘Grad Novska i dalje će nastaviti ulagati u obrazovanje mladih putem stipendija, ali i ostalih programa, kao što će i dalje nastaviti poticati poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike. Ulaganje u obrazovanje najisplativije je ulaganje javnog novca  jer ulažemo u svoju budućnost, a poticanjem poduzetnika stvaramo pozitivno poduzetničko okruženje koje generira nova radna mjesta kao i stvaranje novih usluga i proizvoda u našem okruženje. Te dvije stavke u našem proračunu zadržavamo kao jedne od temeljnih programa koje provodimo u ovom mandatu. A rezultati su već sad vidljivi – Novska se profilira kao edukativni centar u jednoj od najbrže rastućih industrija – gaming industrija, te broj poduzetnika i obrtnika konstantno u Novskoj raste što nije slučaj u ostatku županije.

Definirali smo da želimo biti sredina otvorena novim industrijama, novim edukacijama, novom razvoju i to sada daje rezultate’, ističe gradonačelnik Marin Piletić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...