Od danas se u Hrvatskoj možete vjenčati online; Usluga je dostupna svim punoljetnim građanima

Ministarstvo uprave danas je objavilo novu uslugu putem sustava e-Građani, e-Prijava Vjenčanja. Ta usluga, kako je objasnio ministar uprave Ivan Malenica, omogućava mladencima da prijave sklapanje braka bez odlaska u matični ured.

Proces podnošenja zahtjeva moguće je započeti od strane ženika ili nevjeste. Tek nakon što jedan popuni prijavu, ona postaje dostupna drugom koji ga može pregledati, dopisati podatke i potvrditi. Uz to, e-Prijava Vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi koje se mogu platiti karticom, metodom ‘slikaj i plati’, uplatnicom ili Internet bankarstvom.

Usluga stoji na raspolaganju svim punoljetnim državljanima Republike Hrvatske, da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj 30 do 45 dana unaprijed, sve bez odlazaka u matični ured, putem Interneta. Nakon potvrde od strane ženika i nevjeste, prijava dolazi na odobrenje u nadležni matični ured prema odabranoj lokaciji sklapanja braka.

Preduvjet za korištenje ove usluge je da ženik/nevjesta imaju otvoren Osobni Korisnički Pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. Ako prijavljeni bračni drug nema otvoren OKP, sustav će ga upozoriti i omogućiti mu otvaranje, piše Jutarnji list.

Matičar može prihvatiti zapisnik te dodatno omogućiti budućem bračnom paru da putem e-Pristojbi plati pristojbe potrebne za sastavljanje zapisnika i sam čin sklapanja braka. Ženik i nevjesta mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti će biti poslani ženiku i nevjesti u OKP. Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će u OKP dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...