Od početka tjedna bez maske nema ulaska u trgovine! Obavezne postaju i za ugostitelje!

Nacionalni stožer je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, postrožio mjere za svadbe, ali i sva druga okupljanja.

Vratili su i mjere samoizolacije za putnike iz Srbije i BiH, a maske postaju obvezne i u nekim zatvorenim prostorima. Pooštravanje je za NovuTV komentirao Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Božinović se osvrnuo i na mjere koje je Slovenija zahtijevala od nas kako nas ne bi stavili na crvenu listu.

“Mi smo razgovarali kako bi uskladili naša postupanja. Imali smo i sastanak u Vladi i zaključak je da je ovo jedan maraton. Ovo nije utrka na kratke staze. Cjepivo možda neće doći ni za godinu ili dvije”, kazao je.

“Što se tiče prelaska granica sigurno ćemo pooštriti mjere, neki će morati ići u dvotjednu izolaciju ili će morati imati test koji pokazuje da nisu zaraženi. To se odnosi na treće zemlje, BiH, Srbiju. Studenti koji studiraju u Hrvatskoj moći će proći samoizolaciju”, kazao je.

Ako netko, pak, ode na svadbu u Beograd neće morati u samoizolaciju jer je EU državljanin. Božinović kaže da su to preporuke Europske komisije. “Uvođenje samoizolacije za putnike iz Srbije i BiH je jedina racionalna mjera”, rekao je Božinović.

Božinović je potvrdio i da će maske u trgovinama biti obavezne od početka sljedećeg tjedna.

“Ne moraju biti medicinske maske, ali ponavljam, jesen bi mogla biti ozbiljniji izazov, a onda bi i mjere mogle biti malo čvršće”, kazao je.

U ugostiteljskim objektima gosti neće morati imati maske, ali za osoblje će one biti obaveze.

“Ukoliko se održava razmak, virus je tu nemoćan, no tamo gdje dolazi do bliskih kontakata, to je situacija u kojoj se virus brzo širi i u tom smislu smo danas donijeli preporuke, jer su nam to glavna žarišta”, kazao je i dodao kako su turisti sigurni te da još nemamo nijednog koji se zarazio kod nas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...