Optužnica protiv trojca koji je kupovao vojno streljivo, pronađeno u sefu obiteljske kuće u Zadru

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zadru optužnicu protiv trojice državljana Republike Hrvatske (1967., 1973. i 1983.) zbog počinjenja kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

– U optužnici se prvookrivljenom 53-godišnjem hrvatskom državljaninu stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu; protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi se isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, od neutvrđene osobe u cilju daljnje preprodaje za neutvrđeni novčani iznos bez ovlaštenja nadležnog tijela kupio više tisuća komada vojnog streljiva, a potom prema prethodnom dogovoru također na području Zagreba isto streljivo bez ovlaštenja nadležnog tijela prodao trećeokrivljeniku za novčani iznos od 14.000,00 kuna, stoji u optužnici.

Drugookrivljenom 47-godišnjem hrvatskom državljaninu se stavlja na teret da je 8. studenoga 2019. u obiteljskoj kući koju koristi u Zadru, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, iako svjestan da je zabranjeno držati kratko vatreno oružje koje ulazi u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, bez ovlaštenja nadležnog tijela u podrumu obiteljske kuće u sefu za oružje držao okvire za streljivo za pištolj marke Glock i okvire za streljivo za pištolj marke HS, koji su pronađeni i oduzeti prilikom pretrage.

Trećeokrivljenom 37-godišnjem hrvatskom državljaninu se stavlja na teret da je 11. lipnja 2019. u Zagrebu, protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, iako svjestan da se streljivo za vojno oružje nabavlja prema posebnim propisima i koristi isključivo za vojne i policijske potrebe, te čiji promet fizičkim osobama nije dozvoljen, pa stoga spada u kategoriju A-zabranjeno vatreno oružje, od prvookrivljenika kupio više tisuća komada streljiva vojnog podrijetla.

– Istog je dana, također po prethodnom dogovoru, jednoj osobi prodao malo više od dvije tisuće komada takvog streljiva po cijeni većoj od one po kojoj je kupio to streljivo, a ostatak je donio u jedno mjesto pored Zadra gdje stanuje i spremio u garažu, te potom ponudio na prodaju putem društvene aplikacije većem broju osoba koje su od njega kupile neutvrđenu količinu takvog streljiva, dok je u svojoj garaži držao više komada raznog streljiva i spremnika, stoji u optužnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...