Otkazane sve operacije koje nisu hitne; Vicković: “Imamo 50 kreveta ako situacija bude gora, ali vjerujem da će od sutra padati brojka zaraženih na vjenčanju”

Sudionici vjenčanja u Zadru s kojeg brojimo dvoznamenkasti broj oboljelih od koronavirusa, predstavljanju bazen potencijalno novih zaraženih i prenositelja bolesti.

Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije stoga još jednom apelira na sve koji su prisustvovali svadbenom slavlju da poštuju naputke epidemiologa.

Sve osobe koje su bile na vjenčanju molimo da smanje broj kontakata na minimum i da ostanu u svojim domovima. Ako baš moraju ići u spizu, neka obavezno nose maske i rukavice. S poslodavcima neka se dogovore i zamole ih da rade od kuće, jer 14 dana, vjerujem, nikome neće naštetiti. U načelu sam zadovoljan kako se ponaša većina onih koji su bili na piru, ali nažalost, manjina nadvlada većinu i zato moramo biti oprezni, kaže nam Vičević.

Čak 12 novooboljelih u petak povezanih s vjenčanjem i dvoje kojima se izvor zaraze još uvijek nije utvrdio, podatak je koji je alarmirao zadarsku javnost. U samoizolaciji je već preko 400 osoba. Ipak, načelnik stožera umiruje situaciju i objašnjava kako vjeruje da brojka pozitivnih na COVID 19 neće eskalirati.

Do sada imamo 22 pozitivne osobe koje se vežu spomenuto vjenčanje, no kakao je danas sedmi dan nadamo se da će to lagano stati. Ono što su nam potvrdili epidemiolozi jest da je između petog i sedmog dana inkubacija najčešća, pa vjerujemo da će danas i još sutra možda biti pozitivnih, ali da bi to onda mogao biti kraj, kazuje.

Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz Opće bolnice Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre. Danas se otkazuju sve ne hitne operacije.

U našoj bolnici spremno je 40, 50 kreveta ako situacija bude lošija, a ako baš bude alarmantna, a vjerujemo da neće, imamo mi zdravstvenih ustanova koje ćemo vrlo brzo prenamijeniti u one za liječenje bolesnih od koronavirusa. Odgođene su sve operacije koje nisu hitne, ali nema straha jer mi smo već tijekom današnjeg dana organizirali kadar. Stići će nam u pomoć liječnici iz drugih bolnica kojima je osnivač Zadarska županija, a neslužbeno mogu kazati i da nam je ministar Vili Beroš ponudio pomoć i da će nam, ako se pokaže potreba, doći liječnici i iz drugih krajeva Hrvatske, kazuje Vicković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...