Plenkovićev pobjednički govor: “Ovakva pobjeda obvezuje“

U HDZ-u slave. Prvi nepotpuni rezultati DIP-a pokazuju da ta stranka osvaja 69 saborskih mandata, u što nisu uračunati mandati dijaspore.

– Hvala svima koji su danas izašli na birališta i dali svoj glas. To je demokracija i iskaz naroda kojim putem treba ići. Naša pobjeda ne samo da je velik korak nego i obvezuje. Izazovi pred nama su, uz dosadašnji težak put – još zahtjevniji, poručio je Andrej Plenković u obraćanju okupljenima u stožeru HDZ-a.

– Takve okolnosti zahtjevaju rad, energiju, elan i požrtvovnost te odgovornost, znanje i iskustvo. Svakoga dana u iduće četiri godine vodit ćemo računa o velikoj potpori koju su dobili. Hrvatska treba rješenja za jačanje gospodarstva, jačanje institucija, javno zdravstvo i jačanje manjinskih prava. Hrvatska treba, Vladu koja će voditi politiku politiku novog modernog suverenizma koji baštini vrijednosti HDZ-a, našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. HDZ smo postavili na vrijednostima koje je upravo on postavio. Znamo da smo na dobrom putu, poručio je Plenković.

– HDZ je jako žilav i ima vjerno članstvo, odličnu organizaciju i prepoznatljive ljude. Ovog smo puta našli sjajan balans vezano za liste, teme i programe. Građani su nas prepoznali kao ozbiljnu opciju koja se može nositi s izazovima koji su pred nama, izjavio je Gordan Jandroković. Kazao je kako ga uspjeh nije iznenadio.

Bernardić spreman otići

– Nije lako govoriti nakon ovakvog izbornog rezultata, rekao je Davor Bernardić i zahvalio svima koji su izašli na izbore, bez obzira za koga. Preuzeli ste odgovornost, rekao je. Na Iblerovom trgu ne skrivaju razočaranje, u stranci se traži odgovornost. Sjednica Predsjedništva stranke sazvana je za 10 sati, na kojoj će, kako je Bernardić i najavio biti razgovora o ostavkama.

– Odlučivali ste o budućnosti svoje zemlje. Želim zahvaliti svima koji su glasali za RESTART koaliciju, koji su glasali za promjene. Kao što je Masaryk rekao vrijeme za istinu dođe kada istina postane potrebna. Za nas socijaldemokrate istina je uvijek bila ključna misao vodilja. Istina nas je vodila u svim ključnim borbama za ovu zemlju kada smo dva puta preuzimali odgovornost. Tada smo demokratizirali društvo, ojačali neovisne institucije. Dizali smo standard, jačali smo civilno društvo, kruna našeg posla je bila kada smo Hrvatsku uveli u EU. To je SDP.

– Mi smo na braniku osobnih sloboda, na braniku svih onih prava ljudi u borbi za prava radnika, umirovljenika, u borbi za sve one ugnjetavane i potlačene i tako ćemo ostati i dalje. Jer vjerujemo u takvu zemlju, vjerujemo u otvorenu, modernu, tolerantnu zemlju, u kojoj svatko zaslužuje jednaku pravnu zaštitu, sigurnost i šansu. Naravno da je ovaj rezultat loš. Ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići, i sutra ćemo o tome razgovarati na Predsjeništvu stranke, ali SDP ide dalje i Hrvatska ide dalje.

– Idemo naslikati i dovršiti onu Račanovu sliku Hrvatske koju nam je ostavio u amanet. To je slika djeteta kojem nije loše u školi, čiji roditelji mogu kupiti veći stan u kojem će ono imati svoju sobu, čiji djed ima mirovinu da mu može dati za džeparac i da zna kad počne putovati svijetom da mu neće biti neugodno i da će s ponosom moći reći ja sam iz Hrvatske.

Čestitao je HDZ-u i Andreju Plenkoviću na pobjedi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...