Popisan ugovor; Gat se produljuje za 14 metara: “Riva je simbol Zadra, zasjat će u punom sjaju!”

Danas je potpisan ugovor za projekt „Rekonstrukcija Obale Petra Krešimira IV“, poznatiji kao projekt obnove Zadarske rive, a ugovor su potpisali državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Josip Bilaver i ravnatelj Lučke uprave Zadar, Robert Škifić.

Tom prigodom je državni tajnik Bilaver istaknuo:

“U protekle četiri godine smo u prometnom sektoru potpisali ukupno 103 ugovora koji se financiraju europskim sredstvima ali moram priznati da je meni ovo do sad najdraži ugovor. Zadarska riva je oduvijek bila simbol Zadra i kao takva je zaslužila zasjati u punom sjaju. Ovaj ugovor nije jedini i treba reći kako je Vlada u ovom mandatu u Zadarsku županiju uložila više od tri milijarde kuna.“

Ovaj važan projekt za Grad Zadar, koji će Ministarstvo realizirati u suradnji s Lučkom upravom Zadar, veliki je zahvat koji će Zadarskoj rivi vratiti zasluženi izgled i dugoročno olakšati njeno održavanje. Radovi na projektu obuhvaćaju rekonstrukciju obale od zadarskog mosta do „Pozdrava suncu“ te od „Pozdrava suncu“ do zgrade Sveučilišta.

Također, kao jedna od faza projekta, planira se i produženje gata položenog okomito na liniju obale za cca 14 metara u odnosu na sadašnje stanje. Produženi gat će imati dimenzije kakve je imao kada je bio napravljen prije stotinjak godina i kada je također služio kao brodsko pristanište. Sukladno projektnoj dokumentaciji, postojeća obilježja prostora neće se mijenjati te će se uzeti u obzir postojeće stanje vezano za konfiguraciju obale, nagibe i sve korištene materijale.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 75 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi  će se sufinancirati u iznosu od 85% iz europskih sredstava, odnosno iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, dok će preostalih 15% biti financirano iz Državnog proračuna.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...