Posjeti domovima za starije dopušteni u dvorišnim prostorima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da se, u sklopu epidemioloških mjera suzbijanja koronavirusa, posjeti domovima za starije i nemoćne dopuštaju u dvorišnim prostorima, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance.

Posjeti u vanjskim prostorima (okućnica, vrt, dvorište) trebaju biti ograničenog trajanja, organizirani prema unaprijed utvrđenom rasporedu, na način da se može održati razmak od 1,5 m između svih osoba, a korisnici kod izlaska u vanjske prostore nose masku, navodi se u izmijenjenim uputama HZJZ-a za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Manji razmak dopušten je jedino između korisnika i djelatnika kada je korisniku, zbog zdravstvenog stanja, nužna pratnja djelatnika, a preporučuje se i da u jednom posjetu korisnika može posjetiti samo jedna osoba.

Prije početka posjeta posjetiteljima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti.

U novim uputama definirano je i postupanje prilikom dostave potrepština u domove za starije te se ističe da se paketi predaju na samom ulazu, a omot je potrebno prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku.

Omogućuje se i pružanje privatno ugovorenih usluga u ustanovama socijalne skrbi, poput usluga fizikalne terapije, logopeda, psihoterapije, masaže, frizera, krojača, gerontološko-stomatoloških timova i slično uz poštovanje mjera suzbijanja i sprječavanja širenja epidemije.

Nove se upute odnose na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe te djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi osim udomiteljskih obitelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...