Pravo glasa imaju 3 milijuna i 860 tisuća birača, evo koliko će ih glasati iz samoizolacije

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasanju.

Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasaju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.

Na svima se, zbog sprječavanja zaraze koronavirusom, glasa uz propisane epidemiološke mjere koje uključuju držanje udaljenosti od metra i pol, dezinfekciju ruku, nošenje maski i rukavica.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima imaju 3 milijuna i 860 tisuća birača, za glasanje se prijavilo 539 osoba u samoizolaciji, ukupno od kuće želi glasati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

Dijaspora bira  tri zastupnika, neovisno o odazivu

U 42 zemlje u inozemstvu glasa se drugi dan, u Mostaru je u subotu odaziv bio bolji nego prije četiri godine. Ipak, treba istaknuti da neovisno o odazivu, dijaspora, to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj, ima pravo izabrati tri od 151 zastupnika, koliko ih se bira u sabor.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyju i Melbourneu, koji su zbog vremenske razlike bili otvoreni već u petak u 23 sata.

U inozemstvu je, u subotu u 16 sati, posljednje otvoreno biralište u Los Angelesu, dva sata prije onog u Chicagu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...