Rubeša se vraća u Grad: “Županija je poligon za uhljebljivanje, a u Gradskom vijeću sjede karikature. Branko je ispucao šansu!”

Županijski vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša napušta Županijsku skupštinu. Nakon tri godine, u zamjenu s Vladimirom Gambiražom vraća se u Gradsko vijeće.

– Mislim da je to stvarno jedna nebitna, izmišljena institucija koja ne dozvoljava debatiranje. Vladajući su educirani da ne izlaze na naša pitanja, što u jednu ruku mogu razumjeti, jer su to sve potkapacitirani ljudi. Vijećnici su obični čunjevi koji samo sjede i ništa ne komentiraju, kazuje Rubeša i za primjer daje današnju sjednicu na kojoj je 40 točaka izglasano u samo pola sata.

– Njima mandat vijećnika predstavlja ugled, statusni simbol, a mi smo ga uvijek doživljavali kao posao, pa mogu reći i rat, jer znamo u kakvo su nas stanje političari u odjelima doveli. Predstavljaju se kao persone koje generiraju napredak i rast županije, a ustvari generiraju njezinu propast. Ja na Županiju kao instituciju gledam kao na pijavicu koja isisava bilo ovoga naroda, poligon za uhljebljivanje, što dokazuje i proračun. Iz njega se novac koji dolazi od države transferira u školstvo i zdravstvo i to je sve, kazuje nam Rubeša.

Po energičnoj i oštroj, ponekad i drskoj obrani svojih stavova, Rubeša je u ulozi gradskog vijećnika dobro upamćen. Povratak podrazumijeva ponovni fokus na kvartovske teme, ali i susret s nekom novom garniturom vlasti.

– Često su nam spočitavali način izražavanja, ali s ljudima kojima javno dobro nije niti u primisli smatram da se ni ne može konstruktivno razgovarati. Kada smo odlazili s vijećničkih pozicija, vlast je preuzimao Branko Dukić. Kako u pedigreu nema optužnice DORH-a, nije prefarbavao tunele i slično, dali smo mu šansu. Ipak, kada se osvrnem, čovjek je bio moj kolega četiri godine i u sve to vrijeme niti jednom se nije javio za riječ. Pokazalo se da ta osoba ne pokazuje interes za bilo kakvom inicijativnom, ne pokazuje interes da bi išta saznao o aktualnim temama koje načinjemo. Nije bio u stanju obnoviti zadarsku rivu, što je trebao biti prioritet, nego se sada uzima novac od Europe za isto, kazuje Rubeša i najavljuje kako staru gardu koja se ustoličili u svoje udobne fotelje, neće štedjeti.

– Ima u vijeću dosta karikatura s kojima se planiramo obračunati. To je Pešut, čovjek koji je više puta optuživan zbog načina ophođenja, a vodi jedan od najbitnijih i najosjetljivijih resora – onaj za socijalnu skrb. Tu je i Joso koji prema diktatu Vatikanske države vodi svoj grad. Vrančić kao predsjednik vijeća najveća je sramota Zadra. Nevino i naivno smo se nadali da će se Branko riješiti tih kukolja, kazuje Rubeša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...