skupština

Samo od poreza na dohodak pad prihoda Županije za 8,6 milijuna kuna

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Županijski vijećnici usvojili su izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu na 19. sjednici Županijske skupštine koja je zbog epidemioloških mjera održana u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Izmjene i dopune proračuna Zadarske županije za 2020. godinu donesene su, između ostalog, zbog okolnosti u gospodarskom okruženju RH uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19.

Izvorni proračun Zadarske županije smanjen je za 15 milijuna kuna te iznosi 122 milijuna kuna, od čega se samo od poreza na dohodak očekuje pad prihoda za 8,6 milijuna kuna, a prihodi su pali i zbog županijskih mjera pomoći gospodarstvu poput djelomičnog oslobađanje obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru te oslobađanja obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. U proračunu je, po toj osnovi, za prvih šest mjeseci ostvareno milijun kuna manje prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

„Smanjenje i djelomično ukidanje poreza na dohodak imalo je značajnu ulogu u očuvanju radnih mjesta tijekom koronakrize, a uz Vladu RH veliki doprinos dale su i Županije te jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak glavni izvor prihoda našeg proračuna. Naravno da konstantno pratimo učinak mjera na županijski proračun koji se zbog toga slabije puni, ali nam je istovremeno cilj da pomognemo našim poduzetnicima i maksimalno zaštitimo radna mjesta“, istaknuo je župan Božidar Longin.

Ukupni proračun županije, koji uključuje i decentralizirana sredstva te sredstva korisnika županijske riznice, povećan je na 1.367.000.000,00 kuna što je za 1,86% ili za 25.000.000,00 kuna više u odnosu na prethodni plan. U pravilu se to odnosi na doznake sredstava po projektima, pomoći ustanovama u zdravstvu te sredstva za provedbu parlamentarnih izbora.

Uz izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu, županijski su vijećnici usvojili i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

Ostavi komentar koristeći Facebook