Šefica ljekarničke komore otkrila treba li Hrvatska strahovati od nestašice lijeka za koronu

Ima li u Hrvatskoj dovoljno lijekova koji se koriste u liječenju COVID-a 19 otkrila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo. Ona kaže da se za liječenje spominju različite terapije no najčešće se spominje deksametazon.

„Taj se lijek u Hrvatskoj jako često koristi, u širokoj je primjeni, a i jako je povoljan. Ako studije pokažu da će to biti jako dobra terapija, mislim da ćemo biti u jako dobroj poziciji“, kaže Ana Soldo za Novu TV. Šefica ljekarničke komore otkrila treba li Hrvatska strahovati od nestašice lijeka za koronu. Uvjerava da Hrvatska za uobičajenu terapiju oboljelih od koronavirusa ima sve potrebno.

Na pitanje strahuje li se da bi Hrvatska zbog veće kupovne moći velikih zemalja mogla ostati bez cjepiva, ako se do njega dođe, Soldo kaže kako se to neće dogoditi.

„Hrvatska je članica EU i proteklih mjeseci postoji jedna velika inicijativa u Europskoj komisiji i Vijeću Europe gdje se kreiraju uvjeti da svaka država članica dobije cjepivo, ako ga bude, po povoljnoj cijeni. Hrvatska je inače uvijek bila mala za sva cjepiva, i nikad nismo imali problema“, kaže Soldo.

Komentirala je i manjak zaštitne opreme rekavši kako su mnogi u ovoj krizi uvidjeli koliko je važna lokalna proizvodnja.

„Imamo sreću da su se neke tvrtke u Hrvatskoj organizirale tako da smo sad s maskama u puno boljoj situaciji, a što se tiče rukavica i druge opreme uvjerena sam da će se i to uravnotežiti“, zaključila je Soldo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...