Stiže pakao, ali i oluje. Izdan crveni alarm, evo gdje će i kada vrućine biti najgore

Nakon duljeg perioda nestabilnog vremena, u kojem smo imali nekoliko toplih dana koje bi pratilo nevrijeme, do kojeg je najčešće dolazilo vikendima, danas je u Hrvatskoj počeo prvi toplinski val ovog ljeta. I potrajat će.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je za sutra za cijelu zemlju brojna upozorenja, kako zbog opasnih vrućina, tako i zbog mogućih olujnih nevremena koja se očekuju na kopnenom području.

Crveno upozorenje za toplinske valove

Za tri hrvatska grada objavljeno je crveno upozorenje za toplinske valove. Vrlo velika opasnost na snazi je u subotu za područje Knina, Rijeke i Splita, piše Index.

Upozorenja na toplinske valove na snazi su i za druge dijelove zemlje. Velika opasnost na snazi je za područje cijele obale, a posebno za područje Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika, i to od sutra pa najmanje do subote. Upravo se u subotu očekuje kulminacija toplinskog vala, a prema trenutnim prognozama toplinski val će trajati najmanje do ponedjeljka.

Meteoalarm je za sutra izdao upozorenja za cijelu zemlju. Na kopnenom području na snazi je žuto upozorenje – u Slavoniji zbog visokih temperatura koje bi mogle doseći do 36 stupnjeva, a na sjeverozapadu zemlje te u gorskim krajevima na snazi je upozorenje zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

Diljem obale na snazi je, pak, narančasti alarm zbog toplinskog vala.

Na kopnu oluje, na obali pakao

I dok će na obali biti pakleno vruće, na kopnu se sutra očekuje nova promjena vremena. Kako najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT, u kopnenom se području opet povećava vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu. Rijetke, kratkotrajne, ali moguće izražene, pa i u obliku olujnog nevremena, najprije u gorju i zapadnim krajevima, zatim i u istočnim i južnim.

Sutra u Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano, prijepodne u većini predjela i sasvim vedro, a poslijepodne će mjestimice biti i umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab pa ujutro u riječnim dolinama može biti kratkotrajne magle. Bit će vruće.

I u središnjoj Hrvatskoj će noć biti toplija od prethodne. Iako će dan početi vedrinom, poslijepodne će biti više oblaka, i to vertikalnog razvoja, pa će biti mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom. Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura bit će između 32 i 35 °C.

Vruće i nestabilno bit će poslijepodne i u gorju, uz moguće lokalne pljuskove, koji mogu biti izraženi. No veći će dio dana, kao i na sjevernom Jadranu, prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab pa će more biti mirno ili malo valovito, a vidljivost može biti smanjena ne samo po gorskim kotlinama nego i na moru zbog mjestimične sumaglice.

U Dalmaciji od srijede velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Bit će pravo ljetno vrijeme pa će mnogi tražiti osvježenje u moru ili rijekama, no ipak sredinom dana valja izbjegavati boravak na suncu zbog vrlo visokog UV indeksa, javlja Index.

I na jugu Hrvatske prevladavajuća vedrina uz slab vjetar – ujutro burin, danju maestral pa će nakon tople, ponegdje i vrlo tople noći već do podneva biti vruće, a najviša temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C. Najtoplije u dolini Neretve.

U nastavku tjedna vruće, ali posvuda ne i stabilno

U nastavku tjedna na Jadranu neće biti veće promjene – zadržat će se pretežno sunčano vrijeme, a tek će rijetko biti moguć poneki neverin uz obalu. Gomilanjem topline i noću će se sve teže rashlađivati.

I na kopnu će prevladavati sunčano i vruće, no budući da će biti nestabilno treba računati na pljuskove, a lokalno i na pokoje nevrijeme, osobito u četvrtak i petak, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Val vrućine diljem Europe

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prognozu za ostatak srpnja. Najavljuju veliki val vrućine diljem Europe, s temperaturama koje će lokalno dosezati i preko 40 Celzijevih stupnjeva.

U prognozi za područje Balkana najavljuju kako će se temperature većinom kretati između 32 i 38 Celzijevih stupnjeva, a u nekim dijelovima mogle bi se približiti i 40 Celzijevih stupnjeva. “Ovaj vikend će biti najtopliji ovog ljeta”, upozoravaju.

HZJZ izdao upozorenje i savjete 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je savjete kako se ponašati tijekom vrućina:

  • Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla
  • Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo  osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
  • Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
  • Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.
  • Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.
  • Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Klonite se vrućine

  • Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebice noću.
  • Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi).
  • Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
  • Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4.00 i 7.00 sati i poslijepodne nakon 17.00 sati.
  • Potražite sjenu.
  • Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.
  • Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.
  • Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Ako se osjećate loše

  • Ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju, tražite pomoć, što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu.
  • Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja.
  • Smirite se i lezite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon fizičkog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu.
  • Pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (npr. juhu, „smoothie“ od povrća i dr.), a u slučaju da grčevi traju duže od jednog sata, zatražite medicinsku pomoć.
  • Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.
  • Ako neki član Vaše obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. Dok čekate na liječnika ili hitnu pomoć, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom ili većom tkaninom i špricanje kože vodom temperature 25–30˚C. Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39˚C. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...