“Stožer je utemeljen zakonom, pokušavamo naći balans da se aktivnosti održe, da turizam i gospodarstvo ne stanu”

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera Davor Božinović je upitan o Milanovićevim prozivkama da je stožer neustavan.

“Stožer je utemeljen zakonom, taj zakon je predložila vlada Zorana Milanovića, a Sabor je usvojio. Jedine promjene koje su se dogodile vezane su za ovu pandemiju, a time je stožer izmjenama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dobio ovlasti da provodi mjere, a sve pod nadzorom vlade. Da bude jasnije, mi smo danas imali sastanak sa predstavnicima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, sa vodstvom Grada Sinja, sa gvardijanom, sa predstavnicima Viteškog alkarskog društva kako bi razgovarali o mjerama za Alku. Tu se razgovaralo o svim važnim momentima vezanim za organizaciju Alke, od samog trčanja do kasnijih svečanosti. Nekoliko smo sati razgovarali, nešto će uskoro biti stavljeno na papir. Uz taj sastanak i sastanka s vodstvom ministarstva obrazovanja, mi smo cijelo jutro ovdje. U posljednjih nešto više od tjedan dana stožer je dobio oko 800 upita lokalnih stožera, organizatora različitih događaja kako organizirati to što su naumili. Mi od 0 do 24 svaki dan, bez obzira na vikend, razgovaramo kako odgovoriti tim zahtjevima. S tim da uzmimo neki od tih događaja, naprimjer Alku, mi možemo dati okvir, ali se to može promijeniti u roku 24 sata. To znači brzo donošenje odluka, uključenost svih resora”, rekao je Božinović.

“Pokušavamo naći balans da se aktivnosti održe, da turizam i gospodarstvo ne stanu, Hrvatska je u ovom trenutku šampion turizma, ne samo u Europi”, rekao je Božinović objašnjavajući da moraju svaki događaj analizirati.

“Mislim da naši rezultati najbolje pokazuje da je ovo jedan od najboljih modela nošenja s ovim virusom. Mi ne možemo znati hoće li netko neodgovoran sutra nešto izazvati. Ali ovo je put koji je bio moguć jer mi sve što radimo komuniciramo s građanima, još jednom hvala svim medijima koji to prate”, rekao je.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...