Toni Gauta, sportski psiholog u HNK Zadar: “Vježbanje pozornosti slično je vježbanju mišića”

Hrvatski nogometni klub Zadar od ustroja svoje Škole nogometa u stručnom stožeru ima i sportskoga psihologa. Toni Gauta (1990.), Zadranin koji je svojedobno bio tenisač, te stekao i zvanje teniskoga trenera, studirao je (U Hrvatskoj i u SAD) psihologiju i usmjerio se u djelovanje u sportu utemeljivši svoju tvrtku Metanoia -centar mentalne izvrsnosti.

I prije nego sam počeo surađivati s HNK Zadar radio sam sa sportašima. Za mene je djelovanje i u nogometu veoma zanimljivo i izazovno jer je psihološki segment dio trenažnoga procesa jednako kao i, recimo, fizička priprema. Dakle, nešto što iziskuje kontinuitet, a ne da taj segment ljudi promatraju ili shvaćaju kao povremenu intervenciju – govori Toni Gauta.

U HNK Zadar Toni Gauta radi s trenerima iz stručnoga stožera, s nogometašima, ali i s roditeljima

U onom dijelu koji se odnosi na moj rad s trenerima niz je elemenata, od toga kako doći do povratne informacije od djece i kako te informacije interpretirati i pravilno ih uporabiti, preko razvoja vještine komunikacije, poticanja i održavanja motivacije, jačanje fokusa na bitne pojedinosti do edukacija, itd.

Za igrače svih kategorija i za razvojne skupine također postoje planovi i programi

Za sada imamo jednom tjedno određene sadržaje u tim skupinama. Uz ostalo, radimo na komunikativnim kanalima i na tomu da igrače potičemo na razmišljanje i na izražavanje mišljenja koje će u danom trenutku iznijeti trenerima. Jedan od ciljeva jest i da igrač shvati zašto radi neku vježbu, da je u punoj mjeri uključen u cijeli taj postupak, a ne da bude običan robot.

U sportskim igrama svaki pojedinac, uz ostalo, treba razvijati i brzinu donošenja odluka

Da bi netko donio neku odluku, a u sportskim igrama radi se o kratkim vremenskim jedinicama, treba prije uočiti mnoge pojedinosti na terenu, „pročitati“ situaciju, razmisliti što bi moglo biti najbolje moguće rješenje, pa biti mentalno i fizički i tehnički sposoban i ostvariti to rješenje. Za doseg visoke razine nužan je kontinuitet treninga, a svakako je i jedan od bitnih uvjeta visoka moć koncentracije. Vježbanje pozornosti slično je vježbanju mišića. U tom segmentu za svaki trening imamo cilj, a da bi se dosegla visoka razina koncentracije u vremenu od 60 minuta, nužno je puno i pravilno raditi.

O čemu razgovarate s roditeljima malih nogometaša?

O mnogim stvarima. Uz ostalo, svakomu treba predočiti kako će na pravi način utjecati na djetetovu sliku o samom sebi. Odaziv roditelja polaznika Škole nogometa u HNK-u Zadar bio je veoma dobar i s tom ćemo praksom i nastaviti.

Toni Gauta u svom radu s mladim nogometašima primjenjuje najsuvremenije oblike i metode, uključujući raznovrsna testiranja čije rezultate uvrštava u bazu podataka i koji mu služe u analitici

Činjenica da u svom stručnom stožeru imamo i sportskoga psihologa Tonija Gautu ukazuje i na to kakav je naš opći cilj – pravilan razvoj svih naših polaznika. Itekako smo zadovoljni doprinosom svoga kolege i njegovom angažiranošću u radu s trenerima koji su dobili priliku usavršavati se, s djecom koja će u kontinuitetu imati sadržaje iz psihološkog segmenta, te s roditeljima – kaže Raphael Sušić, koordinator Škole nogometa u HNK-a Zadar.

Tekst i foto: HNK Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...