Traži se zabrana velikih svadbi, Capak: “Velika okupljanja su najveći problem”

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je u središnjem Dnevniku HRT-a da je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu još prije tjedan dana uveo obvezu prijavljivanja svih okupljanja gdje je više od 100 ljudi. Kaže da su velika okupljanja najveći problem.

Istaknuo je da je važno analizirati situacije u kojima se ponavlja veliki broj zaraženih.

"Nije prvi put da lokalni stožer daje inicijative o broju uzvanika na okupljanjima. Mi smo donijeli odluku o karanteni na Murteru, na inicijativu lokalnog stožera, a i karantena na Braču je bila na lokalnu inicijativu", kazao je Capak.

Govoreći o tome kada bi se mogao očekivati pad broja zaraženih, Capak je rekao da je potkraj lipnja bio značajan porast.

"Tada nam je skočio reprodukcijski faktor, a ovih dana je pao. Osim toga, imamo suradnju s ljubljanskim zavodom za javno zdravstvo koji ima jednog izvrsnog epidemiologa koji se bavi matematičkim modelarstvom. Prema njegovim izračunima, u Hrvatskoj bi trebao početi padati broj zaraženih", kazao je.

Navodi da je Nacionalni stožer jako dobro učinio što je uveo obvezne maske te ako se i ograniče okupljanja, onda će se povećati mogućnost da se broj zaraženih počne smanjivati. Nadam se da će to za nekoliko dana dati rezultate, kazao je.

Istaknuo je da je u ovome valu epidemije klinička slika bitno slabija.

"Svega je 120 hospitaliziranih bolesnika i devet osoba na respiratoru. Aktivnih slučajeva je 1200. Ukupno je malo više od 10% hospitaliziranih. U prvom valu je taj postotak bio znatno viši - 25%, pa u jednom trenutku i 35%", rekao je Capak.

Na pitanje što će biti s idućom školskom godinom, odgovorio je da na temelju dosadašnjeg iskustva, a i drugih iskustava u svijetu, nije dobro da djeca ne idu u školu.

"Dobro je da djeca idu u školu, da se druže sa svojim vršnjacima. Osim što uče, ona imaju i slobodne aktivnosti. Ali ako će epidemiološka situacija biti takva da će to biti nemoguće organizirati, a za to je ipak potrebna i infrastruktura, mi ćemo onda to morati vrlo pažljivo analizirati s resornim ministarstvom", dodaje.

Vukovarsko-srijemski stožer traži zabranu većih svadbi

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom te je trenutno broj oboljelih (aktivnih slučajeva) 1207, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite poslao je Nacionalnom stožeru zahtjev da se sve svadbe na području te županije u idućih 30 dana održavaju isključivo u krugu najuže obitelji, rečeno je na nedjeljnoj konferenciji za novinare županijskog stožera.

Povod za takvu reakciju vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite je 47 novooboljelih osoba u županiji u posljednja 24 sata, a među kojima su najveći broj oboljeli i njihovi kontakti s jedne svadbe održane prošli tjedan u Ivankovu nedaleko od Vinkovaca.

"U zadnja 24 sata imamo 47 pozitivnih osoba od kojih su najveći broj oboljeli i njihovi kontakti s jedne svadbe u Ivankovu. Vidimo da je od 47 novooboljelih čak 19 iz Ivankova. To samo govori ono na što smo ukazivali, da će najveću opasnost predstavljati događanja u kojima se ostvaruju bliski kontakti među ljudima”, rekao je načelnik županijskog stožera Zdravko Kelić.

Kazao je kako je Stožer odradio dobro zadaću kada je riječ o mjerama vezanim za zaustavljanje ulaska virusa u domove za starije i druge ustanove socijalne skrbi. Naveo je i kako je policija obišla sve sale za svatove u županiji i uzela kontakte od vlasnika te stožer raspolaže s podacima o broju svadbi kojih je svakoga vikenda, kako je rekao, velik broj.

"Nama opasnost i dalje prijeti i ne smijemo se opustiti”

"Nama opasnost i dalje prijeti i ne smijemo se opustiti”, upozorio je Zdravko Kelić apelirajući na sve osobe koje su s pozitivnim osobama bile u kontaktu da surađuju i daju svoj doprinos kako bi se epidemija koronavirusa suzbila. U dogovoru s lokalnim stožerima odgođeni su i svi javni događaji i skupovi na lokalnoj razini kako bi se i tako smanjio rizik na najmanju moguću mjeru, rekao je Kelić.

Predsjednik županijskog stožera župan Božo Galić pročitao je zahtjev kojim je stožer zatražio od Stožera civilne zaštite RH da donese odluku da se svadbe na području Vukovarsko-srijemske županije održavaju u sljedećih 30 dana samo u krugu obitelji te zahvalio građanima koji poštivaju epidemiološke mjere. Sve građane Vukovarsko-srijemske županije pozvao je da se pridržavaju propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 47 novih pozitivnih osoba na koronavirus, potvrdio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, navodeći kako je 19 novooboljelih iz Ivankova, 9 iz Vinkovaca, 4 iz Borova, 5 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Tovarnika te po jedan novooboljeli iz Jarmine, Vrbanje, Ilače, Županje, Otoka, Cerne, Tompojevaca i Tordinaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...