Upoznajte tri opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Upala mjehura, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratitelji ljetnih uživancija. Razlog je tome nesmotrenost kada ne razmišljamo o tomeje li nam se kupaći kostim osušio i hodamo li bosi po pločicama. Kao posljedica toga moguća su oboljenja koja mogu pokvariti dugoočekivani bezbrižni odmor. Kako ih spriječiti i na koji način reagirati ako do njih dođe, savjetovala je ginekologinja dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Svaka žena reagira na vanjske uvjete okoline na različit način. To ovisi prvenstveno o imunitetu njezina organizma, ali i o sklonostima razvoju infekcija spolnog sustava, istaknula je dr. Martina Jerbić-Cecelja.

U uvjetima koji povećavaju vlažnost kože i sluznica, kao što su u ovom slučaju mokri kupaći kostimi, može doći do infekcije intimnih dijelova tijela, naročito vanjskog spolovila i rodnice.

1. Upala mjehura

Nagle promjene temperature kao što su izlasci iz klimatiziranog prostora ili ulazak u hladno more mogu biti krivci za upalu mjehura. Isto tako, treba pripaziti i kod korištenja javnog toaleta, gdje se razne opasnosti ne kriju samo na dasci WC školjke već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti poprilično neugodni te ako primijetite takve reakcije, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Također je preporučljivo piti barem dvije litre tekućine dnevno kako bi se isprale bakterije, topao uvin čaj te svježe voće i povrće.

2. Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korištenjem bazena, a rjeđe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet te su izložene stresu.

Vanjski spolni organi (i rodnica) sadrže određenu miješanu floru koja održava kiselost toga područja, a izražava se kao pH-vrijednost. “Kada je kiselost rodnice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi izvana ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području spolovila”, ističe dr. Martina Jerbić-Cecelja.

Gljivično oboljenje koje je ujedno i najupornije i najduže se liječi uzrokovano je gljivicom kandida koja se može javiti i nakon korištenja antibiotika. Najčešći su simptomi crvenilo, svrab, otok i pojačani bjelkasti iscjedak, a problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati informacije o kakvoj je gljivici riječ.

3. Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem dijelu trbuha, predjelu lijevog, desnog ili obaju jajnika, a ponekad se može javiti i povišena tjelesna temperatura.

Upala ovog tipa mora se liječiti antibioticima koje će vam propisati liječnik, a kako biste ju spriječili, izbjegavajte hladne napitke i ne hodajte bosi. Tijekom upale važno je stopala i trbuh držati suhima te boraviti na suncu kako biste ugrijali trbuh.

Dr. Martina Jerbić-Cecelja savjetovala je kako smanjiti razvoj upala intimnog područja tijekom boravka na odmoru:

1. Prije odlaska na more i za vrijeme boravka na moru preporučuje se uzimati probiotike koji povećavaju kiselost kože i sluznica spolovila te tako smanjuju mogućnost upale toga područja.

2. Žene koje imaju oslabljen imunitet i sklone su infekcijama urogenitalnog područja nakon svakog kupanja u moru ili bazenu trebaju promijeniti kupaći kostim kako bi izbjegle vlažnost intimnog područja i time sklonost upalama i odlascima na pregled.

3. Žene koje počinju imati simptome upale spolovila neka se jave na pregled ginekologu jer ako same kupe neki lijek u ljekarnama bez prethodnog pregleda, mogu si samo naštetiti i pojačati simptome ako taj lijek nije bio pravilno odabran.

Svaka ginekološka ordinacija mora imati mikroskop na kojem se u tijeku samog pregleda može pogledati tzv. stupanj čistoće nativnog sekreta rodnice i vidjeti nekoliko najčešćih bakterija i gljivičnu infekciju te adekvatno preporučiti terapiju, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...