UPRAVO Od jučer do danas već imamo 76 novooboljelih; “Brojke mogu biti troznamenkaste”

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš upravo je uživo na N1 Televiziji rekla kako od jučer do danas imamo 76 novooboljelih. Bubaš je komentirala eventualno uvođenje novih, strožih mjera, rekavši kako Stožer i dalje ide u smjeru preporuka, a ne restrikcija.

“To je porast, nije neočekivan, puls terena govori da možemo očekivati takav jedan blagi porast”, rekla je Bubaš, dodavši da su okupljanja raznih vrsta i povoda, smanjenje fizičkog razmaka i nepridržavanje propisanih mjera uvelike pridonijeli povećanju broja zaraženih.

O ograničavanjima broja gostiju na različitim okupljanjima nije željela govoriti, objasnivši da se ne može pričati o tome, kad se nisu dovoljno prakticirale ni one mjere propisane u preporukama Stožera. “Razmišlja se da se uvede obaveza kontaktiranja uzvanika i podsjeti ih se da ako imaju bilo kakve smetnje, da na dan dolaska izmjere temperaturu i ako je imaju da ostanu kod kuće, jer treba paziti i ponašati se odgovorno”, rekla je.

Brojke mogu postati troznamenkaste

Bubaš je jutros za N1 komentirala i maske. Na pitanje hoće li one biti obavezne, rekla je da ne zna, ali da bi bilo dobro da ih svi nose.

“Istraživanja govore da čak i nošenje platnenih maski smanjuje širenje. A ako je točno da će nas epidemija pratiti i na jesen, a da će klinička slika biti gora, zašto ne bismo razmišljali o maskama? U nekim zemljama je to postalo dio kulture. Svi znamo da je za razvijanje neke navike potrebno najmanje 3 tjedna. Ako trebamo naučiti nositi maske, zašto ne i na vlastitu inicijativu? Platnena maska je dostupna svima”, rekla je, no dodala:

“Hoće li maske biti obavezne to prepuštam Stožeru.” Uvjerava i da je sve pod kontrolom. “Moj dojam je da situaciju držimo pod kontrolom, ali veliki dio je na građanima. Da se oni drže preporuka. Ako se ne pridržavamo, brojke koje su danas dvoznamenkaste mogu biti i troznamenkaste”. rekla je Bubaš za N1.

Ipak, Jutarnji je danas objavio da su na sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite dogovorene mjere koje bi se trebale uvoditi postupno s obzirom na epidemiološku situaciju. Tako Nacionalni stožer navodno planira uvođenje obavezne samoizolacije za osobe koje dolaze iz Srbije i BiH, okupljanja bi se mogla ograničiti na sto osoba, a maske bi bile obavezne u svim zatvorenim prostorima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...