Vučetić: “Sad sam još sigurniji da sam trebao odustati od politike”

Kako se vama čine rezultati izbora za novi saziv Sabora?

Ti su rezultati pokazali da je došlo do poraza HDZ-ove politike jer Plenković nije postao reformator HDZ-a, nego je izbornim rezultatom i popisom imena na listama potvrdio sve ono što je HDZ dosad bio i što HDZ jest. To je vidljivo i na izboru Božidara Kalmete. Njega je predložio Plenković, a građani su verificirali Plenkovićevu volju birajući Kalmetu preferencijalno. I sad imamo evidentan poraz i Plenkovića i Kalmete. Kalmeta nije mogao odbiti biti na listi, a Plenković ga nije mogao ne staviti na listu, kaže Marko Vučetić za Večernji list.

Je li vas ipak nešto iznenadilo, ima li HDZ čvrstu vlast?

Do prijevremenih izbora zasigurno neće doći zato što je sad u Saboru, u saborskoj većini i u onima koji bi mogli biti većina, a to su Domovinski pokret (DP) i Most, sadržan antidemokratski kod. Most je prestao postojati kao Most nezavisnih lista i sad postoji kao opcija nastala na medijskoj popularnosti bračnog para Raspudić i ovom antidemokratskom kodu koji nazivam parodijom fundamentalizma u zastupnicima Miletiću i Troskotu, koji su javnost upoznali s politikom svog obraćenja. I svoje su obraćenje pretvorili u politiku. Antidemokratski kod DP-a sadržan je u tome što je taj pokret ozlojeđeni alter ego HDZ-a. Most i DP sad trpe posljedice separacijskog šoka od HDZ-a. Pozitivna dimenzija izbora manifestira se u jačanju grupacije tzv. progresivne ljevice i progresivnog centra. Oni će sigurno ponuditi novu argumentacijsku snagu i novu političku paradigmu. Njihova novost prokazivat će SDP-ovo političko mrtvilo. Najveća afirmacija vrijednosti dogodila se u onima koji su nestali iz političkog života na nacionalnoj razini. Ona je ispisana u političkoj smrtovnici M. Bandića, koji je otimao mrtve duše političara, i Živog zida, koji se borio protiv afirmacije znanstvenosti, suživota i mirotvorstva.

Mislite li i dalje da je odluka da se više ne kandidirate bila dobra?

Da. Sad sam u to još i uvjereniji jer politika počiva na razvijanju javnih politika, a ne na projekciji sebe u politici. Odradio sam mandat zastupnika uglavnom u samoći, a samoća nije prirodno mjesto za razvijanje politika. Zato sam trebao i morao odustati od politike.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...